Сучасний український радіозв’язок: Що треба знати про американські Harris Falcon

Ілюстрація: topwar.ru

"Війна на Донбасі показала, що одним з найважливіших елементів сучасного бою є цифровий радіозв’язок", - пише військовий експерт Михайло Жирохов для milnavigator.com.ua, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

"Тому, за досвідом ведення бойових дій у ЗСУ були проведені великі зміни у армійській системі радіозв’язку. Найбільш масштабним проектом стала закупка польових короткохвильових радіостанцій Harris Falcon II та Falcon III американського виробництва. Цікаво, що в військах їх усі звуть "харісонами" - мабуть, на честь відомого актора Харрісона Форда.

Falcon III RF-7800H-MP коштує більше мільйона гривень, тому закуповують їх небагато, а ось "більш молодші" Harris Falcon II RF-5800H-MP та Harris Falcon IIRF-9600H-MPу деяких підрозділах присутні аж до ротного рівня.

Для наших військових закупівля цих станцій - це великий прогрес, що виводить систему управління військами на новий рівень. Так, наприклад, уже зараз є можливість розгорнути захищену (алгоритм шифрування до АЕS-256 - це гарантована стійкість) та стійку до радіоелектронної боротьби (за рахунок псевдовипадкової перебудови робочої частоти) радіомережу.

Причому не тільки для голосового зв’язку, але й для передачі даних. Зокрема можливо організувати однорангову мережу, в якій немає вразливого центрального вузла і яка поєднуватиме станції на відстані десятки та сотні кілометрів. Хоча швидкість передачі даних буде невелика - до 120 кбіт/с, але цього вистачить для поштового сервера, що вміє маршрутизувати пошту між станціями, а також для програми Harris Tactical Chat, в якому можна обмінюватись текстовими повідомленнями в реальному часі.

Цікаво, що в нас ці радіостанції використовують не за основним призначенням - у США це польова "конячка", яку боєць-зв’язківець тягає з собою в рюкзаку, а нас це доти фактично командно-штабна станція.

До речі, ефективність нової техніки вже оцінили бойовики на фронті - вони пропонують кілька десятків тисяч доларів за тушку "харісона": після цього її, вочевидь, очікує препарування в підвалах якого-небудь Саратовського радіозаводу".

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...