Супрун розвінчала ТОП-7 небезпечних міфів про інсульт

Головне - вчасно звернутися до лікаря.

Ілюстрація: mozgid.ru

Уляна Супрун і лікар-невролог Юрій Фломін розвінчали 7 популярних міфів про інсульт. Їх в.о. міністра охорони здоров’я опублікувала на своїй сторінці у Facebook, повідомляють Патріоти України.

Міф 1. При інсульті потрібен спокій, а людину не можна перевозити з дому до лікарні або з клініки у клініку.

Дуже рідко відбуваються ситуації, коли перевезення в авто швидкої допомоги може погіршити стан хворого з інсультом. Це може бути при комі, кровотечі, тиску нижче 80 мм ртутного стовпчику.

Зазвичай пацієнта потрібно терміново помістити у лікарню, а якщо у ній немає потрібних ресурсів (томографа, фахівців, сучасної лабораторії), то його потрібно перевезти в іншу клініку.

Міф 2. Якщо минули симптоми інсульту, то далі лікуватися не потрібно.

Всім, хто пережив цю хворобу потрібні консультації неврологів і обстеження, яке з’ясує її причину і призначить профілактику. Тільки таким чином можна зменшити на 50-80% ризик повторного інсульту.

Міф 3. Під час лікування потрібно ставити багато крапельниць.

У більшості випадків це має сенс у перші 1-2 дні від початку захворювання. А ось більшість ліків для крапельниць (для “захисту”, для “відновлення мозку”, нейропротектори, “препарати для судин”, антиоксиданти) не мають науково доведеної безпеки і ефективності і не використовуються для лікування інсульту.

Міф 4. Лікування цього захворювання складається з гострого періоду, коли хворому не можна сідати і ставати на ноги, і подальшої реабілітації – через пару тижнів або навіть місяців.

Насправді при гострому інсульті реабілітація повинна початися через 2-3 дні після надходження до медустанови. Чим пізніше вона почнеться, тим меншою буде її користь.

Міф 5. Час лікує. Порушення після інсульту поступово зникнуть самі по собі.

Мозок здатний самовідновлюватися і зменшувати порушення тільки перші 2-3 тижні, і то не у кожного пацієнта. Щоб відновити порушені функції, потрібно пройти реабілітацію, займатися з фізтерапевтом, ерготерапевтами і логопедом.

Масаж, ванни, електростимуляція пошкоджених конеченостей, бджоли, п’явки і крапельниці з нейропротекторами не рекомендуються для використання.

Міф 6. Інсульт виникає через стреси, і з цим нічого не можна зробити.

Серед факторів ризику цього захворювання: похилий вік, поганий спосіб життя, медичні проблеми, куріння, зловживання алкоголем, мала фізактівность і ожиріння.

Також у зоні ризику люди з підвищеним кров’яним тиском, цукровим діабетом, високим холестерином і миготливою аритмією.

Медицина може визначити фактори ризику і розрахувати ймовірність інсульту на найближчі 5-10 років. З такими знаннями можна дати пораду пацієнтам і зменшити ризик хвороби на 50-80%.

Міф 7. Щоб уникнути інсульту, потрібно 1-2 рази на рік лягати у лікарню, щоб прокапали “або почистити судини”.

“Прокапування” не має ніяких науково підтверджених плюсів у профілактиці інсульту та його не рекомендують у багатьох розвинених країнах

"Надто рано, щоб піти, але його вже немає": У родині Френсіса Нганну сталася страшна трагедія

вівторок, 30 квітень 2024, 17:56

Титулований боєць UFC Френсіс Нганну, який зумів у дебютному бою у професіональному боксі відправити в ноудаун самого Тайсона Ф'юрі, повідомив про смерть свого синочка, якому було лише 18 місяців, передають Патріоти України. «Надто рано, щоб піти, але ...

Більше не звинувачують? Суд зняв електронний браслет із митрополита Павла

вівторок, 30 квітень 2024, 17:52

Печерський районний суд не продовжив митрополиту УПЦ МП Павлу зобов’язання носити електронний засіб контролю. Про це у коментарі "РБК-Україна" розповіла прес-секретар Київської обласної прокуратури Олена Ковальова, передають Патріоти України. Сьогодні ...