Свідомо труять, посміхаючись в очі: На ринках Києва з'явилася радіоактивна чорниця

Як відомо, у зоні відчуження ЧАЕС, відпочиваюча більше 30 років від людського втручання природа рясніє ягодами та грибами. Нечистоплотні ділки буквально "косять косами" на продаж таку доступну і таку небезпечну здобич

Першу лісову чорницю почали активно продавати на ринках, зазначають Патріоти України. Але ця ягода здатна накопичувати радіацію. Журналісти здійснили контрольну закупівлю і вирушили зі зразками в лабораторію, щоб з'ясувати, чи можна їсти українську чорницю.

На стихійному ринку на Печерську чи не з боєм вдалося добути чотири склянки ягоди. Продавати її "не замаскованим" кореспондентам не хотіли – довелося взяти чорницю самим, залишивши гроші. Ще два зразка придбали у різних продавців на офіційному ринку. На тутешню ягоду продавці навіть показали документи.
Всі три зразки віднесли в лабораторію, де їх по черзі відправили в спектрометр, щоб визначити кількість радіоактивного цезію-137.
Перший зразок з ринку показав 40,3 беккереля на кілограм. Норма становить до 500 беккерелів на кілограм, тому ягода чиста. Другий зразок "офіційної" чорниці – 178 беккерелів.
А ось чорниця зі стихійного ринку серйозно перевищила допустимий рівень, показавши 843 беккереля. Їсти цю ягоду не можна.
"Если человек употребляет регулярно с большим превышением, то, конечно, идет накопление. Увеличивается риск заболевания онкологического", – объясняет врач по радиационной гигиене лабораторного центра МОЗ Украины Раиса Бабенко.
При цьому обов'язкової перевірки продуктів, зокрема на рівень радіації, в Україні немає. Ягоди в лабораторію приносять в основному самі покупці.
Нагадаємо, в минулому році в середині "чорничного" сезону в Чорнобильській області затримали жінок з 25 кілограмами радіоактивної чорниці.
А в середині липня на території зони ЧАЕС поліція виявила ще одну групу збиральників ягід. 20 мешканців Рівненщини виявили в лісовому масиві, в районі відселеного смт. Вільча Поліського району. Жителі Рівненщини незаконно проникли на територію зони ЧАЕС зібрати лісових ягід.
Джерело: Сегодня

Двічі не брали на службу, а втретє - він втік від ТЦК: На Вінниччині чоловік відмовився від мобілізації

четвер, 18 квітень 2024, 17:44

У Вінницькій області до іспитового терміну засудили чоловіка, якого військові частини двічі не захотіли брати на службу, а коли йому принесли 3 повістку - він втік від ТЦК. Про це йдеться у вироку Бершадського райсуду Вінницької області. передають Пат...

"Була морально вбита": На Сумщині мати поховала сина-військового і померла сама

четвер, 18 квітень 2024, 17:22

У селі Манухівка Новослобідської громади на Сумщині одразу після похорону сина, який загинув захищаючи Україну, померла його мати. У жінки не витримало серце. Про це пише "Суспільне", передають Патріоти України. 25-річний Владислав був уродженцем села ...