"Система "Панцирь-С1" виявилася нездатною виявляти й збивати безпілотники", - National Interest про чергову ганьбу Москви

У листопаді російський автор книги "Арсенал батьківщини" Віктор Мураховський опублікував коментар, який стосувався можливостей системи протиповітряної оборони "Панцирь-С1", повідомляють Патріоти України з посиланням на National Interest.

«В Сирії «Панцирь» виявився зовсім нездатним виявляти невеликі цілі з малою швидкістю, зокрема безпілотники. В цей же час, комплекс постійно вказував на фальшиві цілі, приміром, через великих птахів, які літали поблизу бази, що збивало з толку операторів», - наголосив російський автор. Дуже швидко цей його коментар зник з публікацій.

Деякі оглядачі підозрюють, що це сталося тому, що влада Росії намагається змусити замовчати критиків системи, яку Москва вже продала Алжиру, Іраку, Оману, Сирії і ОАЕ.

«Панцирь-С1» - це, за великим рахунком, вантажівка, на якій встановлена система протиповітряної оборони малої дальності, озброєна ракетами класу «земля-повітря» і протиповітряними 30-міліметровими гарматами. Систему використовують для захисту військ на передовій і військових баз від гелікоптерів, ракет і літаків, які летять дуже низько. Зважаючи на те, що безпілотними апаратами тепер користуються як армії різних країн, так і недержавні воєнізовані актори по всьому світі, системи ППО малої дальності набули більшої важливості.

Однак, Мураховський, посилаючись на джерело, стверджував, що російський «Панцирь-1С» показав себе дуже неефективним у боротьбі з безпілотниками у порівнянні з більш дорогою системою «Тор-М2У».

«У реальній бойовій ситуації «Панцирь» не виправдав сподівання, які на нього поклали. Першого липня 2018 року сталася перша атака безпілотників, під час якої три апарати з групи змогли пролетіти над російською базою і скинути дев’ять вибухових пристроїв. На початку атаки оператори Тор-М2У змогли виявити цілі і знищити чотири з них за допомогою п’яти ракет «земля-повітря» на відстані 2,5-3 кілометри. Ще три безпілотники були збиті системою Панцирь-С1 в ході запуску 13 ракет», - повідомило джерело.

Загалом зауважується, що система «Тор-М2У» показала в Сирії, що здатна боротися проти безпілотних апаратів з ефективністю до 80%. У цей час «Панцирь-1С» за той же період продемонстрував ефективність лише на рівні 19%.

Видання визнає, що не відомо, чи наведені епізоди і дані дійсно правдиві. Російський військовий експерт Центру військово-морських аналізів Михайло Кофман допустив, що коментар Мураховського «був проплачений виробником системи Тор». Попри схожі характеристики, «Тор» і «Панцирь» зазвичай виконують різні ролі. Перший з них виготовляє компанія «Алмаз-Антей» для захисту наземних сил на передовій.

Саме тому установка «Тор-М2У», яка стала останньою модернізацією ще радянської розробки, базується на 37-тонному шасі і може захоплювати цілі на ходу. Вона здатна одночасно працювати з чотирма повітряними цілями після 3-5 секунд після зупинки. «Тор» коштує 25 мільйонів доларів. Вона озброєна 16 ракетами 9М331 з радіусом дії до 12 кілометрів і швидкістю польоту на рівні 3 Махів.

У свою чергу, «Панцирь-С1» базується на неброньованому вантажному шасі з вісьмома колесами. Його головне завдання – захищати військові бази і фортифікації. Зокрема, його часто використовують для захисту систем С-400 від протирадіолокаційних ракет на зразок американських AGM-88 HARM.

«Панцирь» озброєний 12 ракетами 57Е6, радіус дії яких трошки більший, ніж у системи «Тор», і становить 20 кілометрів. Враховуючи, що його вартість складає 15 мільйонів доларів, він суттєво дешевший, ніж його конкурент.

Під час війни в Сирії «Панцирь-1С» вже показав дуже неоднозначні успіхи. Сирійські війська Башара Асада почали отримувати ці російські системи ще в 2007 році. Тоді режим купив 40 одиниць. Але як і всі інші системи ППО Сирії, російські установки «Панцирь» виявилися не здатні збити військові літаки Ізраїлю під час рейдів. В травні 2018 року одна з сирійських систем «Панцирь» була знищена ізраїльською ракетою Spike. Російські ЗМІ почали виправдовувати зброю своєї країни, заявляючи, що нібито вона була неактивна. І тому ізраїльська ракета змогла її знищити. Росія розмістила «Панцирь» в Сирії для захисту власної військової бази «Хмеймім».

Компанія-виробник цієї зброї постійно хвалиться, що її продукція регулярно збиває безпілотники США, Туреччини і сирійської опозиції. 6 січня 2018 року системи «Панцирь» зіштовхнулися з 13 безпілотниками опозиційних сил Сирії, які атакували базу «Хмеймім». Збити вдалося лише 7 з них. Тому в квітні Росія посилила захист своєї бази установками «Тор-М2У». Зважаючи на все це, джерело Мураховського пропонує логічне пояснення.

ДТП за участі голови райдержадміністраці в Броварах: У поліції розповіли подробиці (фото, відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:44

Голова райдержадміністрації Броварів Володимир Майбоженко влаштував ДТП на пішохідному переході під Києвом. Попередньо відомо, що посадовець районної військової адміністрації не зупинився на забороняючий сигнал світлофору та скоїв наїзд на пішоходів. ...

Молитовний сніданок в Ужгороді завершився скандалом

п’ятниця, 26 квітень 2024, 21:17

26 квітня в Ужгороді відбувся молитовний сніданок з представниками різних релігійних конфесій, органів державної влади, військовим та громадськими діячами. Не оминули організатори заходу і представників Московської церкви. Це й стало причиною скандалу,...