Таємниця зникнення цивілізації на острові Пасхи відкрита

Археологи пояснюють його вичерпанням ресурсів і прибуттям перших європейців на острів.

Кам'яні ідоли острова Пасхи. Фото: Wikimedia Commons.

Загадкова цивілізація острова Пасхи, що залишила після себе безліч кам'яних ідолів, навряд чи зникла в результаті військового конфлікту. Про це повідомляютьи Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

Вчений з університету Великобританії Карл Ліпо і його колеги довели, що війна не була головною причиною зникнення цивілізації на острові Пасхи, вивчивши чотири сотні «мата'а» - можливих наконечників бойових копій з вулканічного скла, якими користувалися стародавні жителі острова.

Як показав проведений аналіз, «мата'а» навряд чи могли виступати головним інструментом ведення війни між племенами острова. За своїми «тактико-технічними характеристиками» ці знаряддя праці сильно поступалися навіть найпримітивніших кам'яним інструментам, так як вони просто не були пристосовані для максимально ефективного умертвіння противника.

На думку вчених, «мата'а» були не бойовими списами, а знаряддями праці для обробітку землі і одним з інструментів для нанесення татуювань або обробки їжі. Таке пояснення добре вкладається в те, що ці обсидіанові наконечники вчені знаходять фактично по всій території острова.

Все це, як вважає Ліпо, говорить про те, що жителі острова Пасхи не вели масштабних і постійних військових конфліктів один з одним. Швидше за все, занепад їх цивілізації був пов'язаний з якимись іншими причинами, ймовірно, з вичерпанням ресурсів і прибуттям перших європейців на острів Пасхи.

Суд покарав українця, який скаржився на викрадення, залякування та шантаж з боку ТЦК

субота, 4 травень 2024, 21:45

Українець мав звання рядового, пройшов військово-лікарську комісію і отримав повідомлення про прибуття у військову частину. Однак чоловік замість того, щоб стати до лав ЗСУ, пішов у місцеве відділення Державного бюро розслідування (ДБР), щоб подати ска...

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...