Треба знати: Супрун розповіла, де отримати безкоштовні ліки за держпрограмами

В.о. міністра охорони здоров’я розповіла, де можна отримати придбані державним коштом ліки, повідомляють Патріоти України.

"Держава ці ліки закуповує за кошти платників податків. Отже, ви вже за них заплатили та ніхто не має права вимагати з вас кошти з ці ліки! Крім того, діють державні програми, які допомагають отримувати громадянам ліки доступніше”, - йдеться у повідомленні.

У медзакладах.

  • Близько 500 різних препаратів та 700 медичних виробів;

Відповідно до діагнозу та призначень лікаря їх можна отримати безоплатно. За кошти держбюджету ліки закуповують міжнародні організації для України та потім ці препарати та вироби розвозяться до лікарень в різні області України.

Це стенти, онкопрепарати, ліки проти гепатиту, онко реагенти, ліки для трансплантації та препарати за багатьма іншими програмами.

Дізнавайтеся про ліки, які закуповує держава, та коли вони будуть в Україні: http://moz.gov.ua/zakupivli-likiv!

Накази про розподіл закуплених ліків в регіони з’являються тут: http://moz.gov.ua/nakazi-moz.

  • Понад тисяча препаратів від найбільш розповсюджених хвороб;

Ці ліки можна отримати, лікуючись на стаціонарі. Цьогоріч лікарні першою чергою мають закуповувати лікарські засоби з Національного переліку, куди увійшли 427 безпечних та реально працюючих діючих речовин.

Ці діючі речовини входять у понад 1000 різних препаратів від найбільш поширених хвороб. Ліки з Нацпереліку закуповуються кожним медичним закладом самостійно за кошти державного та місцевих бюджетів. За їх наявність у медзакладах безпосередньо відповідає місцева влада.

Більше про Нацперелік - https://www.natsperelik.com.ua/

  • Вакцини;

Вакцинація за календарем профілактичних щеплень є безоплатною. Її можна зробити у сімейного лікаря або педіатра. Варто звернути увагу, що національний календар вакцинації оновлено - https://goo.gl/SfKgBo

  • Тести, аналізи та дослідження у межах гарантованого пакету первинної медичної допомоги;

Окрім безоплатного обслуговування у сімейного лікаря, терапевта або педіатра, можна зробити безоплатно швидкі тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити та деякі аналізи, як то загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою, загальний аналіз сечі, глюкозу крові, загальний холестерин.

Більше про безоплатні послуги на первинці - https://goo.gl/t6bBVD

В аптеках.

  • Ліки проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету II типу;

Препарати від цих хвороб можна отримати за урядовою програмою “Доступні ліки”. Рецепт на них можна взяти у сімейного лікаря та отримати ліки у кожній третій аптеці України - безоплатно або за невеличку доплату. Більше про програму - http://moz.gov.ua/dostupni-liki

  • Препарати інсуліну;

Рецепт на ці препарати потрібно взяти рецепт в ендокринолога за місцем проживання. Щодо аптеки, де можна отримати інсуліни за рецептом, необхідно запитати у медзакладі або в обласних департаментів.

Більше про програму - https://goo.gl/8doL1K

"Якщо ліки є в наявності, а в лікарні з якихось причин відмовляють у їх безоплатній видачі, напишіть заяву на ім'я головного лікаря медичного закладу або на місцеве управління/департамент охорони здоров'я. У заяві вкажіть діагноз із результатами аналізів або діагностики для підтвердження та необхідний препарат", - додає Супрун.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...