"Ця країна дуже підходить для слов'янського менталітету": Українка про своє життя в Європі

"До деяких речей було важко звикнути", - ділиться враженнями дівчина, яка переїхала до Угорщини.

Дніпра вже 5 років з чоловіком живе в Угорщині, повідомляють Патріоти України. Одразу після переїзду дівчина почала вивчати угорську мову в одному з кращих університетів - Балаші. За 9 місяців навчання вона все розуміла по-угорськи, могла читати і писати. Завдяки цьому українка легко отримувала хороші посади в компаніях. Бажання почати свою справу взяло верх, і вона створила спільний бізнес з чоловіком - продаж інгридієнтів для домашнього пивоваріння. Про те, з якими труднощами можна зіткнутися спочатку, де шукати роботу і чому вигідніше переїжджати, маючи українське водійське посвідчення - в ексклюзивному інтерв'ю.

Історія переїзду

Я переїхала в Угорщину восени 2013 року по студентській візі для навчання в університеті Балаші. Отримати візу було не складно. Я пройшла співбесіду в посольстві, де мене розпитували, навіщо я хочу їхати вчитися саме в цей університет і чи планую я залишатися в Угорщині. Цю країну я вибрала не сама, ми переїхали разом з чоловіком, він знайшов тут роботу.

Перші враження

Моє перше враження про Будапешті було чудовим. Я фанат архітектури, тому саме місто мені дуже сподобалося.

Спочатку важко було звикнути до побутових речей. Наприклад, ми не знали, як сплачувати комунальні рахунки. З мовою теж було не все так просто. Я не чула, де початок слова, а де кінець. Це жахливо дратувало, бо коли не знаєш угорську і чуєш її, то здається, що людина просто дуже сильно і довго лається. Але добре, що з англійською мовою в Будапешті немає проблем, тому ми використовували англійську.

Ще що було важким, так це відсутність звичного соціуму, спілкування з друзями. Це напевно, на жаль, проблема кожного, хто переїжджає в іншу країну. Скажу чесно, друзів-угорців у нас не так багато. Спілкуємося з україно- і російськомовною діаспорою.

Ще довелося звикати до того, що на свята магазини можуть бути закриті абсолютно всі. Для нас це було несподіванкою, доводилося замовляти їжу додому. До речі, в Будапешті, та й взагалі в Угорщині, ти ніколи не будеш голодним. Тут їжа на кожному кроці, вибирай яку хочеш. Так би мовити, "You will never be hungry in Hungary".

Мене приємно здивував громадський транспорт, я вважаю, що він найкращий і найзручніший у всій Європі. А тим більше, якщо порівнювати з Україною. Можна користуватися чим завгодно: від трамвая до метро і річкового теплохода. Транспорт ходить за розкладом, є додатки для телефону, де можна побачити, коли він прибуває.

Ціни на продукти теж приємно здивували, в порівнянні із Західною Європою все дешевше.

Оренда і купівля житла

Якщо ви хочете орендувати кімнату в Будапешті, то вона буде коштувати від 50 000 форинтів (4 730 грн.) За місяць без комунальних послуг. Ціна на оренду квартири починається від 90 000 форинтів (8 510 грн.), В залежності від району. Знайти квартиру можна на сайті www.ingatlan.com або в групах в Фейсбуці. Наприклад, "Hungary Expats" або "Apartments Budapest".

Якщо хочете купити квартиру в Угорщині, то потрібно заходити на два сайти, перший - www.ingatlan.com, другий - jofogas.hu. У першого сайту є англійська версія, другий сайт - угорською. Коли переходите на стадію "я хочу її подивитися", тут бажано мати помічника, який говорить угорською. Мені було легко, тому що я до того моменту вже говорила. Квартира в 30 квадратних метрів в новобудові коштуватиме 80 000 - 100 000 євро, а в старому будинку можна знайти за 55 000 - 65 000 євро, але доведеться робити ремонт.

За останній рік ціни зросли. Я вважаю є дві основні причини цього. Перша - низька ставка по кредитах в банках. І друга - дуже багато іноземців купують квартири і потім здають їх в оренду.

Робота

Щоб шукати вакансії з-за кордону, найкраще бути зареєстрованим на Linkedin. Або шукати в групах в Фейсбуці (наприклад, "Робота в Угорщині").

Російськомовний персонал зі знанням англійської дуже часто беруть в колл-центри. Це не поганий старт, але і не робота мрії. Якщо ви вже в країні, то сайт www.profession.hu в допомогу. Там можна вибрати вакансії на основі того, яку мову знаєш. Часто компанії виставляють оголошення для шукачів з російською чи українською мовою. Знання угорської вітається, але не обов'язкове. Середня зарплата в Угорщині брутто приблизно 650 - 700 євро.

Підтримка емігрантів

Якщо хочете чогось досягти або вам щось потрібно, то вам нададуть допомогу. До емігрантів першими місцеві не приходять, але допомагають. Тут досить велика українська діаспора, є Український культурний центр, який організовує заходи. Наприклад, ми робили флешмоб на День Вишиванки. Або влітку українських дітей возять в табір на озеро Веленце.

Є багато приватних курсів з вивчення угорської. Також є безкоштовні курси, англійською, в мовній школі Converzum.

В пошуку роботи я не чула, щоб сильно допомагали. Хоча, багато приїжджих шукають роботу через групи в Фейсбук, і місцеві радять, куди звернутися. Багато емігрантів працюють в банківських структурах.

Водійське посвідчення

Якщо отримувати права тут з нуля, то спочатку потрібно пройти теоретичний курс, скласти іспит, і тільки після цього можна проходити курс водіння автомобіля, а також першої медичної допомоги. Можна пройти теоретичний іспит російською мовою, з перекладачем. У багатьох це виходить. А так навчання англійською. Так як я знаю угорську, практика у мене на цій мові, хоча викладач говорить англійською. Якщо здаєш всі іспити з першого разу, то отримання прав може зайняти від 6 до 9 місяців. Перездавати можна скільки завгодно, якщо не здав якийсь іспит. За вартістю виходить близько 500 євро. А якщо міняти українські права на угорські, то ціна питання - 30 євро.

Медичне обслуговування

В Угорщині працює система сімейних лікарів, які приписуються за місцем проживання. Сімейний лікар направляє до інших спеціалізованих лікарів. Є й приватні клініки, але вони дорогі. Часто міжнародні компанії оформляють для своїх співробітників страховку, і тоді легше звертатися в приватну клініку.

Були моменти, коли ми зверталися і до сімейного лікаря, і в приватний заклад. Наприклад, якщо я просто застудилася - тоді до сімейного лікаря. А ось жіночий лікар у мене приватний, плюс говорить російською. У будь-якому випадку, якщо звертатися до лікаря, то потрібно мати TAJ kártya. Це карта, по якій може прийняти лікар у звичайній лікарні. Щомісяця потрібно платити страховку в 7 тисяч форинтів, таким чином лікар отримує свою зарплату.

Загалом медицина хороша, хоча місцеві жителі скаржаться, що якість обслуговування впала, тому що багато кваліфікованих фахівців їдуть за кордон. І ще хочеться сказати, що швидка працює відмінно. У нас був випадок, коли на Новий рік людині стало зле, ми зателефонували в швидку і вони чистою англійською мовою порадили що потрібно зробити.

Їжа

Місцеві жителі в основному їдять угорську їжу. Але дуже люблять урізноманітнити її кухнею з іншої країни, наприклад, тайською. Продукти тут такі ж, як в Україні. Тільки смак інший. Ми часто просимо родичів привезти солоних огірків, квашеної капусти або корейської моркви. В угорців все це теж є, але не тієї закваски.

Досить багато людей правильно харчуються. Тут популярно займатися спортом і їсти білок з банки. Сама угорська кухня досить жирна. Є найвідоміший суп - гуляш, так ось його не будеш їсти щодня, хоч він і дуже смачний. На вулицях багато стрітфуда. Сервіси доставки працюють відмінно. Часто люди замовляють піцу, бургери. На жаль, здорової їжі там мало, тому готуємо самі. Наша кухня тут теж є. Нещодавно відкрився ресторан Ukrán Udvar, де готують українці по-українськи. Там і борщ, і оселедець під шубою, і деруни. Можна знайти пельмені, є спеціалізовані російські магазини. Загалом, їжі вистачає! Тільки вона дорожче десь в півтора рази в порівнянні з українськими цінами.

Про місцевих жителів

Типові угорці дуже ввічливі. Якщо ми бачимося з сусідами у дворі, то завжди потрібно сказати "Привіт". До емігрантів ставляться нормально. Особливо, якщо ти можеш поговорити з ними угорською. Нещодавно сусідка просила мене поливати на майданчику її квіти, поки вона була у від'їзді. В цілому, якщо ти їм не заважаєш, то вони терпимо ставляться, наприклад, до твоєї собаці. А якщо щось не так, то прийдуть і скажуть. Завідомо негативно ніхто не ставиться.

З точки зору дружби, то у нас не вийшло завести багато друзів-угорців. Є одна сімейна пара і кілька осіб з моєї колишньої роботи. Якщо ти з ними стосунки не підтримуєш, то і вони не сильно будуть намагатися. І всі до цього нормально ставляться. З іншого боку, угорці дуже веселі і завжди готові швидко зібратися на чергове свято або вечірку. Також вони обожнюють місцеві фестивалі, які проходять мало не кожен місяць. Це може бути фестиваль пива, палинки (угорська горілка), вина, фастфуда, фестиваль солодощів і так далі.

Висновки

На закінчення скажу про те, що ми відмовилися від телевізора. Тому якась бурхливе політичне або соціальне життя Угорщини нас обходить стороною. Вистачає спілкування з місцевими. Жити в Угорщині комфортно, плюс ми вже осіли трохи. Але я не скажу, що не хотіла б пожити пару місяців в іншій країні. Цікаво все ж подивитися світ. А коли ти переїхав один раз, то вдруге переїжджати вже не так складно емоційно.

Я їжджу в Україну, тому що там залишилися друзі, родичі. І все ж ностальгія іноді пробиває. Але як тільки я сходжу з трапа літака, я відчуваю, що моє життя вже в Угорщині, а не там. Я чула багато історій, коли люди поверталися назад. Це і не погано, і не добре. Просто, напевно, якщо вийшло пустити коріння, то ти залишаєшся. За 5 років у мене це вийшло зробити. Плюс до всього звикаєш, незважаючи на те, що доводиться стикатися з труднощами.

Угорщина зручна своїм місцем розташування. З міжнародного аеропорту літає багато лоукостів в різні країни світу. А якщо не хочеться нікуди їхати чи летіти, то і в Угорщині є багато красивих місць, де можна провести вихідні, наприклад, озеро Балатон, яке місцеві жителі називають "угорським морем". З негативних речей, які я можу спостерігати кожен день, - це наявність людей без певного місця проживання. Вони не агресивні, але запросто можуть безкоштовно зайти в громадський транспорт і "зіпсувати повітря". Вони живуть на вулиці, їх досить багато в літній період, вони можуть спати прямо біля якогось модного магазину. Це не покращує лице Будапешта, звичайно ж.

Щоб закінчити на позитивній ноті, скажу, що якщо ви коли-небудь захочете круто змінити своє життя і зіткнутися з викликом - приїжджайте в Угорщину. Ця країна дуже підходить для слов'янського менталітету. Можна вивчити мову, знайти роботу, облаштувати побут. Головне - бажання!

Джерело: Обозреватель

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...