Цілими кварталами: В Україні будуть зносити "хрущовки"

За оцінками місцевої влади, в застарілих будинках живуть більше 200 тис. сімей. Ще пару років будинки будуть стояти, але в доступному для огляду майбутньому жити в них буде небезпечно.

Ілюстрація: aif.ru

У новому проекті закону про реконструкцію Міністерство регіонального розвитку, житлово-комунального господарства і будівництва пропонує змінити ряд норм. Так, "хрущовки" будуть зносити за згодою 75% квартир, а мешканців зможуть на час відселяти. При цьому в Україні пора зносити мільйони квадратних метрів житла. Про це йдетьсяв матеріалі "Обозревателя", повідомляють Патріоти України.

У прийнятому 12 років тому законі про реконструкцію житлових кварталів передбачили, що українці в новому будинку можуть розраховувати на квартири площею на 50% більше старих. При цьому переселяти їх повинні відразу в уже зведений будинок в межах того ж кварталу. Ідея такої реконструкції проста. У хорошому районі недалеко від метро знаходиться застарілий житловий квартал. Приходить приватний інвестор, наприклад, великий забудовник, зносить старі триповерхівки, будує на їх місці 9-поверхівки, перші три поверхи віддає мешканцям старого будинку, а ще шість поверхів продає.

Але ідея не спрацювала. По-перше, щоб знести будинок, потрібно отримати дозволи всіх власників квартир. По-друге, профільне міністерство за 12 років так і не розробило типовий інвестиційний договір. Де-юре закон прийняли, а де-факто він не працює. У новому проекті документа чиновники планують виключити норми, які перешкодили старту масштабної реконструкції житлових кварталів в Україні.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...