Цифру в 10 га можна потроїти: Реалії пожежі у найбруднішому осередку Чорнобильської зони і кому це вигідно

​Рівень радіації на рятувальниках зашкалював - їм наказали повністю зняти одяг. За переконанням місцевих, страшний Рудий або Іржавий ліс підпалили, щоб приховати масштабні вирубки, котрі пішли у продаж по Україні та за кордон.

Цього тижня під Чорнобилем палали щонайменше 10 гектарів лісу. Місце, де сталася пожежа, називається Рудий ліс. Місцеві мешканці називають його Іржавим. Місцина виглядає виглядає моторошно, особливо, коли уявляєш, що ці дерева смертоносні. 1986-го вони увібрали в себе найбільше радіактивного пилу і стали бар’єром між живою і мертвою територією, зазначають Патріоти України.

Десятки машин спецтехніки, гелікоптер, літаки і сотні рятувальників намагались загасити цей ліс. Згодом поза камерою один із пожежників зізнався, що цифру в 10 га можна потроїти. Тобто можна припустити, що горіло десь 30 гектарів, йдеться у сюжеті ТСН.Тиждень.
Про те, що це місце горить, одними з перших розказують туристи з Чорнобиля, які викладають в мережу аматорське відео. Дозиметр пищить, зашкалює, але для зони відчуження – це норма. Вже потім про пожежу на загал повідомили рятувальники.
Голова ДСНС Микола Чечоткін заявив: "На місці було знайдено смолоскипи і зараз слідчі органи встановлюють їхню приналежність і взагалі чи мають вони стосунок до пожежі".
Тобто одна з версій пожежі – підпал. Чутки про те, що буцімто хтось хотів замести сліди вирубки лісів, ширились в народі. У поліції розповіли, що то були не смолоскипи, а палки для змащування залізничних колій. Причиною пожежі могла стати іскра від електромережі.
Місцевий туристичний гід Надія заявила, що нібито горів ліс, але не смертоносний. "Це вже інші дерева горять, бо ті зрубали і захоронили. Вони в принципі теж радіоактивні. Туди туристи не ходять на прогулянку", - сказала Надія Стародуб.
Тобто горіло там, де колись був Рудий ліс, горіло те, що виросло після нього. Але місце так чи інакше небезпечне. Отруйне полум’я гасили на старій техніці. При цьому рівень радіації на формі рятувальників зашкалював на дозиметрі. Із тяжкої зміни, без перебільшення ці герої так само, як у 1986 році, кинулися в радіаційну пастку. Вони повертались після гасіння додому в самих шкарпетках.

За словами екс-керівника Чорнобильського радіоекологічного центру, доктора біологічних наук Олега Бондаренка, страшне зовсім не зовнішнє опромінення, а внутрішнє, коли мікрочастинка стронцію чи цезію потрапляє в організм людини. "Аерозоль проникає в організм і ви вже виїхали з зони відчуження, а радіація залишилась у Вас в організмі. Вона продовжує опромінювати, поки радіація не виведеться з організму. Про вимірювання радіації концентрації цезію-37 та стронцію в повітрі після пожежі ніхто нічого не казав", - зазначив він.

Село Страхолісся, яке поруч із зоною, наразі вмирає. Тут багато живе тих, хто й досі працює в Чорнобильській зоні. Іншої роботи немає. Дід Володимир там теж працював. "Там нове не садять. Там тільки випилюють. Там чорнобильська зона, а її від краю до краю випилюють. Воно просвічується. Дуби, що мабуть їм по 500 років було, і їх пиляли. Я пиляв сам ліс. Там такий ліс був, що він зашкалював. Біля нього стояти не можна. Я сам рамщиком працював там на пилорамі. Пиляли й вивозили по всій Україні".

Якщо Ви думаєте, що заражені ліси стоять лише в зоні відчуження, то дуже помиляєтеся. Минулого літа кореспондент ТСН.Тиждень Наталя Нагорна у селі Михайлівка на Житомирщині за 100 кілометрів від Чорнобиля знайшла село на 10 людей. Колись там осіло багато радіації. У лісах стояли попереджувальні таблички, але зараз дерева спилені.

І таке дерево дуже просто може опинитися у вашій квартирі у вигляді столу чи дверей. І ті сотні випалених вогнем гектарів заражених лісів, і радіація від пожеж вже вигладає не так страшно, як розуміння того, що Чорнобиль може опинитися усюди навіть там, де про нього не здогадуються.

Крім повісток, військовозобов’язаним чоловікам в Україні надсилатимуть ще один документ: Що відомо

четвер, 25 квітень 2024, 10:59

За законом про мобілізацію, який набирає чинності 18 травня, всі чоловіки військовозобов'язаного віку мають протягом 60 днів з'явитися у ТЦК, щоб стати на військовий облік та оновити свої облікові дані, передають Патріоти України. Якщо вони цього не зр...

До України йде довгоочікуване потепління: Синоптики розповіли, коли температура підвищиться до +20°

четвер, 25 квітень 2024, 10:57

В Україні вже тривалий час утримується холодна та дощова погода. Втім, незабаром в регіонах очікується потепління. Про це повідомила синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. За її словами, наприкінці тижня до України повернеться не тіл...