Тисячі родин підуть бідкатися по судах за свої гроші: У Києві можуть знести десятки незаконних новобудов

Покупцям слід дуже прискіпливо обирати забудовника, в тому числі і з огляду цільового призначення ділянки землі, де зводиться будинок.

В столиці за даними місцевої влади понад 30 житлових комплексів будуються з порушенням чинного законодавства, нагадують Патріоти України.

Згідно 367 ст. Цивільного кодексу, якщо будинок побудований на земельній ділянці, яку виділили під інші цілі, забудовник не отримав право вести роботи, проект будівництва не затвердили або будівництво реалізували з порушенням будівельних норм, такий будинок можуть визнати самовільно побудованим. Після цього держінспекція повинна відправити забудовникові відповідні розпорядження. Якщо порушення не усунуть, інспекція подасть позов до суду з вимогою знести об'єкт.

Згідно будівельному кадастру Києва, серед незаконно побудованих будівель: магазини, офісні центри, котеджні кооперативи, прибудови до будинків, житлові комплекси. Всього таких об'єктів по Києву - кілька сотень.

Нагадуємо, що при покупці квартири в новобудові у відділі продажів мають показати документи про реєстрацію компанії, ліцензію на будівельні роботи, правовстановлюючі документи на земельну ділянку, договір генерального підряду, документи про створення фонду фінансування будівництва, технічний паспорт об'єкта, схвалений інспекцією проект забудови. З документами краще знайомитися в присутності юриста.

Згідно із законодавством України, суд може прийняти рішення про знесення новобудови, якщо не можна виправити відхилення від будівельних норм і якщо будівля порушує права громадян.

Джерело: Обозреватель

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...

ДБР завершило розслідування щодо загибелі помічника Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:40

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо офіцера з Апарату помічників головнокомандувача ЗСУ Олега Тімченка, який подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову, йому інкриміновано вбивство через необережність. Про це пов...