У Норвегії побудують перший в світі судноплавний морський тунель (відео)

Довжина тунелю через норвезький острів Стад складе 1,7 км.

Норвегія планує побудувати перший в світі підводний тунель. Фото: РБК.

Норвегія повідомила про плани побудувати перший в світі судноплавний морський тунель. Довжина тунелю через норвезький острів Стад складе 1,7 кілометрів, ширина – 36 метрів, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Тунель позбавить судна від необхідності обходити півострів Стад, прибережні води якого ще з часів вікінгів через сильні вітри в цьому районі користуються поганою славою у моряків.

“Уряд зараз забезпечує більш безпечний і більш надійний шлях найнебезпечнішими водам уздовж берегів Норвегії”, – заявив міністр транспорту Норвегії Кетіл Солвік-Олсен.

Тунелі для невеликих річкових судів існують і в інших регіонах світу. Наприклад, частина Лангедокського каналу на півдні Франції – це тунель.

Однак тунель через півострів Стад є першим морським тунелем, який буде здатний пропускати вантажні і пасажирські судна водотоннажністю до 16 тисяч тонн, в тому числі і популярний у норвежців експрес Берген-Киркенес. Відстань між поверхнею води і стелею тунелю, як планується, складе 49 метрів.

Вартість проекту з будівництва каналу оцінюється в 2,7 млрд норвезьких крон (близько 314 млн доларів). Як очікується, спорудження тунелю почнеться в 2019 році, його планується побудувати за три-чотири роки. За даними авторів проекту, інженерам доведеться підірвати приблизно 8 млн тонн гірської породи.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...