У скреп істерика: Росія надіслала Україні ноту через завершення договору про дружбу

Міністерство закордонних справ Росії надіслало Україні ноту у зв'язку з припиненням дії Договору про дружбу, співпрацю і партнерство з Російською Федерацією. Про це йдеться в заяві на сайті МЗС РФ, яку було опубліковано 12 березня, повідомляють Патріоти України.

У російському відомстві підкреслили, що договір про дружбу припиняє дію з 1 квітня 2019 року з ініціативи української сторони. На думку Москви, Україна порушила договір, ратифікувавши меморандум про підтримку операцій НАТО, а також закріпивши у Воєнній доктрині і Конституції курс на вступ у Північноатлантичний альянс та Європейський союз.

МЗС Росії наполягає, що Україна веде “цілеспрямований наступ на російську мову та права російськомовного населення“.

“Припускаємо, що договір міг дещо застаріти, усе-таки підписано його було понад 20 років тому. Але сталося це явно не з провини Москви, яка завжди заявляла про готовність до переговорів і обговорення конкретних пропозицій щодо модернізації договірно-правової бази, включно з договором про дружбу від 1997 року“, – заявили у МЗС.

Договір між Україною і РФ було підписано 31 травня 1997 року в Києві строком на 10 років. Верховна Рада ратифікувала документ 14 січня 1998 року, Держдума РФ – 25 грудня 1998 року. Договір набув чинності 1 квітня 1999 року (з моменту обміну ратифікаційними грамотами).

Згідно з договором, його дія автоматично продовжувалася на наступні десятирічні періоди, якщо жодна зі сторін не заявить про своє бажання припинити його дію не менше ніж за шість місяців до закінчення чергового десятирічного періоду.

Опалювальний сезон в Україні можуть завершити достроково, названо терміни і причину

вівторок, 19 березень 2024, 11:28

Опалювальний сезон в Україні цього року завершиться наприкінці березня через плюсову температуру повітря. Про це заявив голова НАК "Нафтогаз України" Олексій Чернишов, . "Зазвичай опалювальний сезон закінчується 15 квітня, але цього року, зважаючи на п...

В Україні повернули обов'язкову індексацію зарплат, але підвищення можна не чекати? Всі нюанси

вівторок, 19 березень 2024, 11:26

Для українських роботодавців повернули зобов'язання щороку проводити індексацію зарплат. У 2023 році дія такого правила була припинена, проте 2024-го її відновили. Утім, українцям не доводиться розраховувати на різке підвищення окладів - обов'язковій і...