Вчені б'ють на сполох: Росія таємно знищує архіви жертв НКВС

Це буде мати катастрофічні наслідки для вивчення історії таборів і отримання даних про жертв репресій.

Ілюстрація: ua.112.ua

У Росії на підставі засекреченого міжвідомчого наказу 2014 року знищуються архівні облікові картки з відомостями про репресованих у СРСР. Про це раднику президента РФ Михайлу Федотову заявив директор Музею історії ГУЛАГу Роман Романов, попросивши його розібратися в ситуації, повідомляють Патріоти України.

Як зазначив учений, знищення карток означає повне видалення інформації про знаходження засуджених в системі ГУЛАГу.

"У разі якщо укладений вмирав або гинув в таборі, його особиста справа відправлялася на безстрокове зберігання. А якщо людина звільнялася, то його справа знищувалася, але складалася архівна картка, де вказувалися ПІБ, рік і місце народження, пересування ув'язненого між таборами і табірними пунктами , а також дата звільнення", - пояснив Романов.

Про практику знищення карток дізнався один з партнерів музею, дослідник Сергій Прудовський. На його запитання, на якій підставі це зроблено, начальник інформаційного центру УМВС Росії по Магаданській області Михайло Серьогін повідомив, що є міжвідомчий наказ під грифом "для службового користування" від 12 лютого 2014 року, підписаний спільно МВС, Генпрокуратурою і рядом відомств.

"Термін зберігання карток на засуджених - до досягнення ними (засудженими) 80-річного віку... Кримінальні справи громадян зберігаються в ФСБ або в державних архівах. Але всі вони закінчуються датою засудження і відомостями про вирок: розстріл або табір. З розстрілом зрозуміло. А інформація, куди був відправлений засуджений до таборів, чи вижив, чи переводився з одного табору в інший, знаходиться тільки в облікових картках, що зберігаються в МВС. І ця інформація після знищення картки піддається забуттю", - пояснив дослідник.

У той же час, в Росархіві Прудовському повідомили, що всі документи про засуджених за радянських часів повинні пройти експертизу. У разі визнання документа цінним, він ставиться на держоблік і підлягає безстроковому зберіганню.

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...