Україна виконала "домашнє завдання": Одеса увійде у всесвітню спадщину ЮНЕСКО

Унікальний історичний ландшафт української «Перлини біля моря» має посісти достойне місце серед культурного спадку Людства.

Посадовці з Одеської міськради та Міністерства культури, а також фахівці в галузі історії, будівництва та архітектури закінчили роботу над "одеським досьє" для ЮНЕСКО, повідомляють Патріоти України з посиланням на Пушкинская.net. Про це розповіли 14 грудня 2018 року на прес-конференції в стінах "нової мерії" на Косівській.

Як заявила координатор розробки номінаційного досьє та директор підприємства "Інститут культурної спадщини" Ганна Звіряка, дорога у списки ЮНЕСКО складається з двох етапів. Спочатку подають документи на включення до попереднього списку всесвітньої спадщини, а вже потім, якщо перший етап пройшов успішно, номінаційне досьє готують до основного списку.

До попереднього списку одеський об'єкт номінування, а це "історичний центр портового міста Одеса", потрапив ще 2009 році. Досьє ж почали готувати в 2014. За ті роки, які минули з цього моменту, фахівці займалися визначенням чітких меж об'єкта, досліджували чинники, що впливають на збереження пам'яток, описували його цінність і цілісність, встановлювали межі буферної зони і, нарешті, безпосередньо обстежили самі будівлі в межах об'єкта номінування.

Сам об'єкт номінування обмежений вулицями Преображенською, Грецькою, Приморською та Польським узвозом. Межі буферної зони навколо нього обмежені Лідерсковським бульваром, Успенською, Новосельського - до району Херсонської узвозу, Приморської і територією порту. Пам'яток культурної спадщини на території об'єкта 196, причому 30 з них мають національний статус і 166 - місцевий. Серед них не тлише творіння архітекторів, але і пам'ятки історії, археології, монументального і садово-паркового мистецтва.

Що стосується стану пам'яток, то в гарному стані, за версією укладачів досьє, знаходяться 24 об'єкти, ще 75 в задовільному, а 50 об'єктів знаходяться в незадовільному або близькому до старого стану.

Наведено й перелік сучасних будівель, які дисонують з навколишнем історичним ансамблем. Незважаючи на заяви про закінчення робіт, шлях у номінаційного досьє Одеси ще довгий.

За словами Іванни Заставнюк, що відповідає в Мінкульті за формування державної політики в галузі культурної спадщини, тепер досьє має потрапити до них, тобто в Міністерство культури. Там його розгляне науково-методична комісія, можливо внесе правки. Далі документи скерують до Міністерства закордонних справ для вивчення комісією з ЮНЕСКО. Тільки після цього, ймовірно вже 2020-2021 році, вважає директор управління з охорони об'єктів культурної спадщини Одеської мерії Павло Остапенко, досьє зможе потрапити у штаб-квартиру ЮНЕСКО, що в Парижі.

Як відреагують в ЮНЕСКО, якщо за ці роки в історичному центрі Одеси вирішать побудувати щось нове або зруйнувати старе, Остапенко відповів, що це не має ключового значення.

Перша українка, яка піднялася на Еверест, встановила тризуб зі сталі з Азовсталі на 8000-й вершині

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:01

Відома українська альпіністка Ірина Галай розповіла зворушливу історію про те, як вшанувала пам’ять загиблого друга дитинства на російсько-українській війні, коли піднялась на одну з найнебезпечніших гір у світу, передають Патріоти України. «У мене є 5...

Як покарають голову Броварської РДА за "п'яну" аварію

п’ятниця, 26 квітень 2024, 22:52

Начальник Київської ОВА Руслан Кравченко заявив, що голову Броварської районної державної адміністрації Володимира Майбоженка буде звільнено, після того як той скоїв ДТП, під час якої постраждали четверо людей. Про це в п'ятницю, 26 квітня, повідомила ...