Україні є ким пишатися: Федір Піроцький - українець, який перший у світі винайшов електричний трамвай (відео)

Федір Піроцький прогулювався Києвом і співчутливо спостерігав, як виснажені коні тягнуть трамваї на круті дніпровські схили. Це був початок 1870 років, а Піроцький уже знав, що конка себе віджила, повідомляють Патріоти України.

Навіщо так знущатися над тваринами у час, коли з'явився електричний струм, телеграф та й навіть телефон. За цими технологіями майбутнє, але як саме їх поєднати з трамваями полтавчанин поки не знав.

Відповідь він знайшов в курортному містечку Сестрорєцьк, де для перевезення відпочивальників у віддалені райони пляжів використовували залізничні колії. У Піроцького виникла думка перетворити їх на лінії електропередач.

Великих грошей втілення не потребувало: підвести струм на кілометрову ділянку коштувало до 100 рублів. 1876 року Піроцький провів вдалі експерименти й налагодив першу у світі трамвайну лінію, тим самим випередивши розробки найкращих електриків того часу.

Уже за рік результати своїх досліджень він надрукував у західній інженерній пресі, а 1879 року німецька фірма Siemens & Halske представила на Індустріальній виставці в Берліні прототип трамвайної колії з локомотивом та двома платформами, на яких возили приголомшених відвідувачів.Піроцький захотів взяти реванш і запровадити регулярну трамвайну колію в Петербурзі. У 1880 році Дума погодилась – такий транспорт не лише здавався надійнішим, але й вигіднішим, адже електрика дешевша, аніж овес. Петербуржці зачаровано їздили трамваєм на швидкості 12 кілометрів на годину.

Не подобалась ця інновація тільки власникам кінного транспорту. Надто багато грошей вони вклали у тварин та облаштування стаєнь, зрештою, у них були й договори з місцевою владою. Новоспечений конкурент от-от міг зруйнувати їхній бізнес, тож винахід Піроцького проїздив менше ніж місяць.

А от у Берліні Карл Генріх фон Сіменс таки проклав 1881 року перший у світі регулярний трамвайний маршрут. У наступні роки Європа масово переходила на дешевий громадський транспорт, причому всі лінії будувала за принципом Піроцького.

Джерело: 24 канал

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...