Українські лікарі провели унікальну операцію: Чоловікові вживили найменший кардіостимулятор у світі (відео)

Операція трохи затягнулася, але пройшла успішно.

В Україні в Інституті серця 61-річному чоловікові встановили найменший кардіостимулятор в світі. Його вага становить менше двох грамів, а за розміром він не багато більший звичайної таблетки, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Для імплантації даного кардіостимулятора не потрібні складні хірургічні операції. Пристрій коштує дорого, проте перші 10 пацієнтів отримають його безкоштовно.

Для проведення операції повноцінний наркоз не потрібен. Пацієнту лише частково пригнічують свідомість. Однак 61-річний Петро Дмитрович міцно заснув чрез те, що перенервував перед операцією і вночі не спав.

Пацієнт – вроджений гіпертонік. В останні роки проблеми з серцем почастішали. Бували випадки, коли серце калатало з неймовірною силою, а іноді навіть зупинялося.

Такий стан міг стати причиною інсульту. Тому визріла гостра необхідність у проведенні операції. Завдання кардіостимулятора контролювати потрібну кількість серцевих скорочень.

Раніше для того, щоб встановити кардіостимулятор, необхідно було проводити складну операцію, імплантувати під шкіру генератор, а електрод протягувати через судини до серця.

При використанні маленького кардіостимулятора складні розрізи не потрібні. Прилад доставляється до серця з допомогою спеціальної трубки через стегнову вену і прикріплюється на дні серцевого шлуночка.

Варто зазначити, що також як і звичайний кардіостимулятор, маленький прилад може пропрацювати від 10 до 14 років. При цьому людина навіть не відчує його на своєму тілі.

Операція Петра Дмитровича пройшла довше, ніж повинна була. Протягом години лікарі підбирали місце для встановлення кардіостимулятора.

"Ми намагаємося зробити максимально найкращі параметри для того, щоб батарея працювала 10 років і більше. І тому ми повинні шукати те місце, де будуть найбільш приємні для нас параметри", - зазначив кардіохірург Олександр Грицай.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...