Український математик Марина В'язовська отримала престижну Премію Салема

32-річна доктор наук зробила світове відкриття - у сфері найбільш щільного пакування куль у 8 і 24-мірних просторах з використанням методів модульних форм - і була удостоєна надзвичайно престижної премії, яка аналогічна Нобелівській.

Марина В'язовська. Фото: Фокус.

Український вчений Марина В'язовська отримала Премію Салема 2016 - математичну премію, яку щорічно присуджують молодому математику за видатні результати досліджень в сфері наукових інтересів Рафаеля Салема, перш за все, в теорії рядів Фур'є. Ця премія є аналогом Нобелівської премії, тільки для математиків, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Комісія присудила премію Марині В'язовській за її відкриття світового рівня - у сфері найбільш щільного пакування куль в 8 і 24-мірних просторах з використанням методів модульних форм.

З 2016-му математик вирішила завдання, над вирішенням якого вчені працювали кілька століть: пакувння куль в 8-вимірному просторі і, в співавторстві - в 24-вимірному. Інакше кажучи, вчений знайшла рішення пакування куль в евклідовому просторі. Раніше завдання пакування куль було вирішено лише для просторів з трьома і менш вимірами.

Марина В'язовська закінчила Київський ліцей природничих наук №145 та механіко-математичний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка. У 2010 році захистила кандидатську дисертацію в Інституті математики НАН України на тему "Нерівність для поліномів і раціональних функцій та квадратурні формули на сфері", а в 2013 році отримала ступінь доктора природничих наук в Боннському університеті, захистивши дисертацію "Модулярні функції і особливі цикли".

Чоловік відмовився від мобілізації через пораду брата-військового: Стало відомо, чим це закінчилось

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:58

У Чернівецькій області до 1 року та 10 місяців обмеження волі засудили чоловіка, який отримав повістку, проте ухилився від мобілізації. На суді він заявив, що в армію не пішов, оскільки його брат-військовий порадив уникати служби. Про це йдеться у вир...

Під виглядом прогулянок із собакою: СБУ затримала у Харкові коригувальника РФ, який шпигував за позиціями ЗСУ (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:47

Служба безпеки України нейтралізувала діяльність ще одного російського коригувальника, що наводив російські ракети на військові об'єкти. Ним виявився житель Харкова. Для "прикриття" під час збору розвідданих він використовував собаку, якого нібито вигу...