Українці можуть тимчасово лишитися без Інтернету у лютому

Без доступу до мережі українці опиняться 3, 11-12 і 20 лютого 2017 року.

Інтернет. Фото: Tro.net.ua

Національне бюро розслідувань України повідомляє, що в лютому провайдери обіцяють тричі відключити інтернет по всій країні. Новину передають Патріоти України.

Без доступу до мережі українці опиняться 3, 11-12 і 20 лютого 2017. Інформація про можливі відключення інтернету на сайті відомства відсутня. Повідомляється, що провайдери вирішили влаштувати подібну акцію тому, що вони обурені монополією компаній, які захопили всі опори, закрили доступ до багатоквартирних будинків і заробляють на інтернет-провайдерах. Справа в тому, що технічна сторона забезпечення інтернет-доступом залежить безпосередньо від власника площі для опор.

"На ринку з'явилися технології 3G і 4G. Це означає, що для їх впровадження через кожні 100-200 метрів має бути розміщений пристрій з підведеним інтернетом і живленням, щоб забезпечити зв'язок. Вирішити таке завдання можна тільки розмістивши бази на опорах, аналогічних ліхтарів вуличного освітлення. Тому зв'язківці змушені співпрацювати з балансоутримувачами опор. Тобто, енергетичними компаніями, які грубо зловживають монопольним становищем", — пояснює директор інтернет-провайдера "Павлабор" Падюков Володимир.

Він стверджує, що компанії виставляють завищені необґрунтовані ціни на користування стовпів. "Наприклад, Київобленерго вимагає 30 гривень за оренду однієї опори на місяць. Оплату виставляє відразу за кілька місяців вперед, що виливається в сотні тисяч гривень", — уточнює Падюков.

Чиновники відмовилися регулювати відносини між провайдерами та власниками стовпів, бо провайдери вирішили боротися самотужки. "Але регулятор відповідає, що це приватна власність і вони «не при справах». Насправді, наприклад, в АК «Харківобленерго» 65% акцій належить державі", — пояснює Падюков.

Для того, щоб поліпшити якість співробітництва з компаніями, провайдери проведуть три хвилі акцій протесту. 3 лютого планують передати звернення та пакет скарг в антикорупційний комітет ВР, одночасно призупинити на годину подачу доступу в Інтернет по всій Україні та організувати прес-конференцію. 11-12 лютого учасники мітингів мають намір передати звернення та пакет скарг в СБУ і знову припинити подачу доступу в мережу на одну годину. А 20 лютого провайдери звернуться безпосередньо до президента і теж відключать інтернет.

Участь в акціях протесту підтвердили учасники ринку з Сум, Чернігова, Дніпропетровська і Маріуполя. Однак організатори заявили, що число підтримали протест організацій набагато більше, вони вирішили не афішувати свою згоду, але також приєднаються до відключень. Офіційних коментарів ситуації з боку уряду поки що не надходило.

В Україні хочуть вивести з обігу паспорти-"книжечки" зразка 1994 року: Чого чекати

субота, 20 квітень 2024, 6:50

Стали відомі нові подробиці можливих змін, які стосуються паспортів українців. Про них у коментарі для ТСН.ua розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, передають Патріоти України. "Я оприлюднив річний публічний звіт, як це передб...

Американець вчинив самопідпал біля будівлі, де судять Трампа

субота, 20 квітень 2024, 6:15

У Нью-Йорку, біля будівлі суду, де відбувався відбір присяжних у кримінальній справі експрезидента Дональда Трампа, чоловік вчинив самопідпал, повідомляє The New York Times. . Зазначається, що перед цим чоловік розкидав біля суду листочки з антиурядо...