Унікальні фото: У мережі показали, як виглядали найкращі курорти Закарпаття у XIX-ХХ столітті

Раритетні знімки дають змогу здійснити справжню подорож в минуле.

Закарпатські санаторії й бальнеологічні курорти мають давню історію й у час свого розквіту були відомі не менше, ніж сучасні санаторії й курорти, які постали на їхньому місці. Деякі з цих закладів не впізнати після перебудови й сучасних розширень, повідомляють Патріоти України з посиланням на karpatnews.in.ua.

Дещо, звісно, й зникло назавжди під впливом модних тенденцій у руках власників. Тож сьогодні пропонуємо вам мандрівку до місць відпочинку на Закарпатті кінця ХІХ - початку ХХ століття.

Так виглядав у 1900 році бальнеологічний курорт "Синяк", розташований в селі Синяк (поблизу Чинадієва) Мукачівського району. Вперше місцеві мінеральні джерела згадуються у XVIII столітті. Як курорт, "Синяк" відомий з 1832 року, коли тут було побудовано перші лікувальні купелі.

А це - два фото пансіонату Розенталя із мінеральними купальнями та віллою "Port Artur" в селі Тисаборкут комітату Марамарош (нині село Кваси Рахівського району). Кінець XIX століття:

Вілла "Порт Артур" в селі Тисаборкут комітату Марамарош (нині село Кваси Рахівського району). 1908 рік

Готель "Sport" на Ужоцькому перевалі. Поштівка 1940 року

Також на перевалі був Туристичний буфет "Bouda na Sibiři" ("Будка в Сибіру") на Ужоцькому перевалі. Фото кінця 1920-их років. Буфет побудуваний у другій половині 1920-их років підприємцем Йозефом Їрасько (чеськ. Josef Jirásko), який також був власником готелю "Tajga" в селі Волосянка Великоберезнянського району.

Сучасна турбаза "Едельвейс" у Ясіня - це колишній готель "Budapest". Таким він був у 1943 році:

Купальні на базі джерела мінеральних вод та палац Рудольфа в селі Неліпино поблизу Сваляви. Поштівка початку XX століття.

А це - купальні в Кобилецькій Поляні та будинок Штефанії. 1911 рік

Вишково наприкінці ХІХ століття вже мало свої рекламні листівки. Перші згадки про мінеральні джерела на південно-східних околицях села Вишково відомі ще з 1753 року.

У 1818 році на базі вуглекислих гідрокарбонатних залізистих мінеральних вод була створена одна з найстарійших та найвідоміших купалень Марамароського комітату - "Várhegy fürdő" ("Замкова купель"), або просто "Viski-fürdő". Інколи її називали "Viskvárhegy Gyórgyfürdő". Так виглядали лікувальні купальні під замковою горою поблизу села Вишково анприкінці ХІХ століття:

Відомий сьогодні санаторій "Карпати" неподалік Мукачева був відомим і на початку ХХ століття. Будівля є палацом Шенборна в урочищі Береґвар поблизу села Карпати Мукачівського району. Палац побудований графом Ервіном Фрідріхом Шенборн-Бухгеймом у 1890-1895 роках. Так він виглядав наприкінці XIX століття:

Саме це штучне озеро є озером справжнього та єдиного на Закарпатті парку Шенборна. Так воно виглядало у 1913 році:

Це вигляд у 1959 році (на той вже час - санаторій "Карпати"):

А таким був Палац Шенборнів вже у 1967 році:

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...