Урізати соцвиплати та субсидії: Матерям-одиначкам, у яких в будинку виявлять чоловіка, загрожуватиме штраф або ув'язнення

За словами міністра соцполітики, кількість матерів-одиначок за останні 15 років зросла в 22 рази.

Ілюстрація:teddyclub.info

Соціальні служби почали боротьбу з матерями-одинаками, які отримують субсидії і допомоги. Як з'ясували журналісти Фрази, соцпрацівники опитують сусідів матерів-одиначок і приходять до них додому з перевірками, інформують Патріоти України.

Якщо в будинку матері-одиначки, яка отримує допомогу, соцпрацівники побачать чоловіка, жінці буде загрожувати покарання у вигляді штрафу або судимості, повідомляють Вести.

У той же час, в парламенті обговорюють проект закону, згідно з яким буде істотно розширено коло повноважень соцінспекторів.

Так, жителька села Заремля Баранівського району Житомирської області була визнана винною в тому, що незаконно оформила як мати-одиначка матеріальну допомогу на дитину. При оформленні документів Яна М. вказала, що з батьком дитини не проживає, він не допомагає. Але за фактом з'ясувалося, що вони проживають разом з 2014 року, пов'язані спільним побутом, ведуть господарство і виховують спільну дитину. В результаті обвинувачена завдала збитків державі на 8,5 тис. грн, встановило слідство.

Жінка зізналася, що пішла на такий крок через гроші, яких катастрофічно не вистачає. Її засудили до штрафу трохи більше 2 тис. грн і одного року ув'язнення з випробувальним терміном. Згідно з даними реєстру судових рішень, лише з початку року було винесено кілька десятків подібних вироків. Ще близько сотні справ зараз розслідуються, слідчі отримують через суди доступ до особових справ та документів молодих мам.

Найбільше таких випадків в Закарпатті, також відкриті кримінальні провадження в Житомирській, Сумській, Чернігівській, Черкаській та Донецькій областях. Всі випадки ідентичні: жінки проживали з батьками дітей, а при оформленні документів вказували, що не знають, де ті перебувають. Суди, як правило, призначають різні покарання: деякі відбуваються грошовими штрафами, але більшість умовними термінами на рік.

Соцпрацівник Закарпатської області розповів, що найчастіше пільговими виплатами зловживають представники ромської національності. Крім того, що вони оформляють допомогу як матері-одиначки, у них на потік поставлений інший вид шахрайства. Неповнолітні циганки народжують дітей, відмовляються від них, а над малюками оформляють опікунство їх бабусі. В такому випадку виплати становлять кілька тисяч гривень, на ці гроші може жити вся сім'я. Правда, часто соціальні картки у них відбирають циганські барони, розповів соцпрацівник.

До мами-одиначки з Києва Анастасії приходили з перевіркою чи є вдома чоловік. Спочатку попросили показати дитячі речі, коляску, ліжечко. Дивилися, чи немає вдома чоловічих речей. Але про те, хто живе в квартирі, ще з'ясовують у двірників і листонош. Вони про всіх все знають, хто з ким і де живе, говорить Анастасія.

Адвокат Іван Ліберман додає, що найчастіше про фіктивну самотність дізнаються від сусідів і друзів, з якими побили горщики. Дільничний обійшов сусідів поруч, зверху і знизу з'ясував, чи живе там чоловік. Як часто буває вдома, чи гуляє з дитиною. Але іноді про такі схеми дізнаються від колишніх подруг, з якими посварилися. А був випадок, коли неофіційна свекруха поквиталась з невісткою, вона сама зателефонувала до органу опіки та повідомила про таку авантюру, говорить Ліберман.

Далі, за його словами, соцслужби звертаються в правоохоронні органи, а ті вже беруть через суди дозволу на доступ до речей і особистих речей батьків, запасаються показаннями свідків. Після цього, через суд не складає труднощів довести, що дитина виховується в повній сім'ї з біологічним батьком. Матері ж визнаються винними в "шахрайстві" і "підробці документів", отримують штрафи або невеликі кримінальні терміни. А потім потрапляють під амністію.

При цьому подібних кримінальних справ і всіляких перевіряючих органів настільки багато, що років через п'ять судимості за розкрадання з бюджетів будуть у чверті населення країни. "Я знаю про подібні випадки, і тепер ці мами чекають амністії," - впевнений Ліберман.

За словами міністра соцполітики Андрія Реви, кожна п'ята дитина в Україні народжується поза шлюбом, в так званому тіньовому шлюбі. Кількість матерів-одиначок за останні 15 років зросла в 22 рази, сказав глава відомства.

Також соцслужби моніторять і виплату субсидій. По домівках в такому випадку вони ходять рідше, зате дізнаються про покупки та майно субсидіантів у банках, реєстрах нерухомості, у сусідів і друзів. Наприклад, в Полтавській області санітарка з пологового будинку приховала інформацію про те, що син купив машину за 169 тис. грн за кілька місяців до оформлення субсидії. Таким чином вона завдала державі збитків на 3389 грн.

Перший заступник голови комітету з соціальної політики Ради Сергій Каплін каже, що інспектори дійсно пішли в народ, вони дуже активно шукають всіх, хто отримує пільги. Соціальні інспектори дійсно зараз працюють. "Скажу більше, у нас уряд узяв величезний кредит в 10 млрд грн на модернізацію соціальної системи. А ось що стосується перевірок, то думаю, в даний час ніякого морального права перевіряти людей ніхто не має. Оскільки вже доведено, що наш прожитковий мінімум - це стосується набору продуктів, калорій - дорівнює тортурам. На ці гроші змушені виживати і мами-одиначки, і пенсіонери. Тому перевіряти, є там чоловік в будинку чи ні, ніхто не повинен,"- каже Каплін.

Він вважає, що закон про соціальних інспекторів в парламенті не буде проголосований. У парламенті дійсно є законопроект, який дає більше прав соціальним працівникам, вони зможуть ходити по домівках, заглядати в холодильник. Але за нього ніколи депутати не проголосують, хоча цього від нас і вимагають західні партнери. Напередодні виборів ніхто на це не піде. Та й після виборів навряд чи його підтримають, вважає Каплін.

"Літній сеньйор просто спить?": Бразилійка привезла в інвалідному візочку до банку труп, на котрого намагалась оформити кредит

п’ятниця, 19 квітень 2024, 4:15

У вівторок, 16 квітня, в Ріо-де-Жанейро жінка принесла в банк труп літнього чоловіка, щоб спробувати отримати кредит. Про це повідомляє бразильський телеканал TV Globo. . Зокрема, Еріка де Соуза Вієйра Нунес хотіла отримати кредит у розмірі 17 000 ре...

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...