Усі сновидіння - не випадкові, або Про що писав Фрейд

4 листопада 1899-го вийшла у світ найзнаменитіша книга батька психоаналізу Зігмунда Фройда "Тлумачення снів". Книга була надрукована тиражем 600 екземплярів. Спочатку робота не користувалася популярністю і не перевидавалася протягом 8 років, повідомляють Патріоти України.

У "Тлумаченні снів" німецький психолог вперше описав поняття психоаналізу і ввів теорію тлумачення сновидінь. За Фройдом, сни - результат двох психологічних процесів. Перший - несвідомі сили. Вони створюють бажання, яке виражається мрією. Другий - процес цензури. Він примусово спотворює вираз бажання. Психолог вважав, що сни - це форми виконання бажання.

"Сновидіння - реакція душі на зовнішні або соматичні подразники, які діють на сплячого. Вони поділяють на два класи. Один обумовлений лише теперішнім або минулим. Інший клас визначає майбутнє. Зокрема пророцтво, передбачення майбутньої події або символічне, що потребує роз'яснення сновидіння", - пише Фройд.

На сни впливають не тільки зовнішні чинники, а й психічні. Фахівець називає їх несвідомі психічні подразники або приховане сновидіння. Їх появу провокують або денні події і враження, або несвідомі бажання - сексуальні або ненависті.

Метод Фройда полягав в тому, щоб пацієнт розповів йому все про зміст свого сну. Після цього фахівець ставив одне й те ж питання: що першим приходить людині в голову щодо сновидіння.

Кращі цитати Фройда, які пояснюють сни:

1. Сновидіння про іспит спостерігаються лише у людей, які витримали цей іспит, і ніколи у тих, які на ньому провалилися.

2. Ми вибираємо не випадково одне одного. Ми зустрічаємо тільки тих, хто вже існує в нашій підсвідомості.

3. Те, що займає нас днем, володіє нашим мисленням і в сновидінні. Ми бачимо уві сні лише такі речі, які дали нам вдень привід для роздумів.

4. Приводи до конфлікту між матір'ю і дочкою виникають, коли дочка підростає і зустрічає в матері противницю своєї сексуальної свободи. Зрілість ж дочки нагадує матері про те, що настав час відмовитися від власного сексуального життя.

5. Сновидіння ніколи не займається дрібницями; ми не дозволяємо, щоб дрібниці турбували нас уві сні.

6. У любовних стосунках не можна щадити одне одного. Це може призвести лише до відчуження. Якщо є труднощі, їх треба долати.

7. При психозі світ фантазії грає роль комори, звідки психоз черпає матеріал або зразки для побудови нової реальності.

8. Все, що ви робите в ліжку, - прекрасно і абсолютно правильно. Аби це подобалося обом. Якщо є ця гармонія - то ви і тільки ви маєте рацію, а всі, хто засуджують вас - збоченці.

9. Ідеальна, вічна, очищена від ненависті любов існує тільки між залежним і наркотиком.

10. Ми ніколи не буваємо настільки беззахисні, як тоді, коли любимо і ніколи так безнадійно нещасні, як тоді, коли втрачаємо об'єкт любові чи його любов.

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...