В неділю велике християнське свято: Як правильно зустріти Трійцю

За традицією наших предків, на Трійцю на цвинтарі треба було обов'язково справити обід-тризну, так як на 50-й день Воскресіння Христового душі померлих прилітають до живих.

Трійця, або зелені свята.Фото: ivona.bigmir.netУ неділю, 19 червня весь православний світ відзначатиме світле свято Трійці - 50-й день після Воскресіння Христового, один з найважливіших свят християнського календаря. У народі Трійцин тиждень іменували зеленими святками, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вважається, що саме в цей день відбувся схід Святого Духа на апостолів Христа, таким чином і утворилося божественне триєдність - батько, син і святий дух.

Релігійні традиції святкування Трійці щільно переплетені з язичницькими, а чи варто їх розділяти - питання особистого ставлення до релігії і традицій.

Оскільки П'ятидесятниця, або Трійця в 2016 році випадає на 19 червня, вже можна задуматися про те, як до неї підготуватися. Крім релігійного значення, Трійця вважається переломним днем в році - саме в цей день закінчується весна, а після наступного за Трійцею Петрівського посту починається справжнє літо і холоди відступають до осені.

Перед святкуванням Трійці необхідно провести генеральне прибирання в будинку, а це може зайняти не один день. Що важливо - необхідно позбутися від мотлоху і особливо від тих предметів, з якими пов'язані негативні спогади.

Вже зараз можна заготовлювати трави і засушувати квіти, які стануть в нагоді для виготовлення оберегів і магічних обрядів, що проводяться на Трійцю. Основні рослини, які можуть стати в нагоді - листя берези, квіти півонії, гілочки полину, аїр, дубове листя та багато інших.

Більшість народних віровань пов'язано з русалками, а четвер перед Трійцею вважався Русалчиним Великоднем. За народними повір'ями, на свій Великдень русалки виходили з води і дивилися, чи шанують їх люди. Якщо хто-небудь працював, то вони могли наслати біду на посіви. У четвер на межі свого поля глава сім'ї залишав для русалок окрайця хліба, а господині ставили на підвіконня гарячий коровай, щоб русалки могли насититися його запахом. На Поліссі в четвер перед Трійцею дівчата пекли пироги, коржі, готували яєчню. З конвалій, незабудок, чебрецю вили вінки, в які обов'язково вплітали стеблинки полину.

А на Київщині в русальний четвер на сході сонця дівчата йшли на житнє поле, взявши з собою хліб, випечений з житнього борошна і освяченої води. В поле дівчата ділили коровай порівну, потім кожна прямувала до батьківської межі і залишала там шматочок хліба для мавки: щоб жито народило. На Полтавщині в цей день дівчата таємно відносили до лісу вінки для мавок, щоб ті їм женихів наслали.

Ну і звичайно, перед Трійцею необхідно прикрасити будинок зеленню - вважається, що в зелених букетах обов'язково повинна бути полин, яка відлякує злих духів і гілки берези - це дерево традиційно пов'язане саме з Трійцею.

Не прикрасити будинок було великим гріхом. Предки вірили, що на Трійцю душі померлих родичів прилітають до живих і ховаються в гілках. Вся увага приділялася дверей, стін будинків і ставеням - їх густо закривали липовими гілками.

Підлоги в будинку встеляли травами: лепехою, чебрецем, полином і любистком. За ікони клали волошки і м'яту. Перед образами запалювали свічку або лампадку. У Клечальну суботу існував звичай плести вінки, звитий з живих квітів вінок, за народним повір'ям, мав силу оберега.

У Дідову суботу (в 2016 році - 18 червня) святили в церкві молоко, сир, хліб і несли гостинці на кладовищі. В Україні з давніх часів був звичай поминати померлих напередодні великих релігійних свят. Трійця не виняток. Предки вірили, що, коли цвіте жито, мерці прокидаються. Щоб в цей час не відбулося нічого поганого, люди просили допомоги у померлих родичів. На знак подяки за захист належало в Клечальну суботу (ще її називали Дідовою) справити на могилах обід-тризну. На Гуцульщині в Дідову суботу освячували в церкві молоко, сир, хліб і несли їжу на кладовищі, щоб пригостити один одного в пам'ять про померлих.

Для віруючих важливо в суботу прийти до церкви на поминальну службу - це єдиний день у році, коли дозволено молитися навіть за самогубців.

Відсутність екіпажу дало змогу оптимізувати геометрію Manta Ray: У США завершили тестування підводного безпілотника для довготривалих місій (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 3:25

Прототип безпілотного підводного апарату Manta Ray завершив випробування у воді біля узбережжя Південної Каліфорнії в лютому і березні 2024 року. Про це повідомляється на сайті DARPA. . Випробування продемонстрували гідродинамічні характеристики в мор...

У Москві палає і валиться завод, під руїнами можуть бути люди (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 1:45

У Москві масштабна пожежа охопила завод із виробництва штучного каменю. . Горять три поверхи. Площа займання становить 2500 м², повністю обвалився дах будівлі, повідомляють росЗМІ. Надзвичайній ситуації надано другий ранг складності. . Для гасіння по...