У Росії за таке можуть "впаяти" до 10 років: СБУ при обшуку у намісника Києво-Печерської лаври вилучила екстремістську літературу, - політолог

У намісника монастиря митрополита Павла знайшли книгу "Українська Православна Церква: відносини з державою. Ставлення до АТО і церковного розколу. Питання і відповіді".

Митрополит Павло. Фото: УНІАН.

Співробітники Служби безпеки України вилучили під час обшуку у намісника монастиря митрополита Української православної церкви Московського патріархату Павла книгу "Українська Православна Церква: відносини з державою. Ставлення до АТО і церковного розколу. Питання і відповіді". Як розповів на своїй сторінці в Facebook український історик і блогер Олександр Палій, за законодавством – це є порушенням прав громадян, передають Патріоти України.

"Залежно від релігійної приналежності, максимум до 5 років, стаття 161 ККУ (якщо це здійснює група осіб, або є тяжкі наслідки). Якби це трапилося десь в Росії, без жодних наслідків це був би екстремізм, до 10 років тюрми. А по-суті, ми десятиліттями дивувалися таким книжечкам у московських церквах, і проходили повз. "Стаття 161 Кримінального Кодексу України. Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії", – написав блогер.

Він також озвучив три частини статті КК і покарання за них. Зокрема, умисні дії, спрямовані на розпалювання національної, расової чи релігійної ворожнечі та ненависті, на приниження національної честі та гідності або образа почуттів громадян у зв'язку з їхніми релігійними переконаннями, а також пряме чи непряме обмеження прав або встановлення прямих чи непрямих привілеїв громадян за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

"Караються штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого", – пояснив Палій.

Крім того, ті самі дії, поєднані з насильством, обманом чи погрозами, а також вчинені службовою особою, що карається виправними роботами до двох років або позбавленням волі до 5 років.

"Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою осіб або спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, – караються позбавленням волі на строк від двох до п'яти років", – підсумував Палій.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...