В Україні кожен випускник школи повинен володіти державною мовою, - експерт

Це спричинило різку реакцію сусідніх країн (Угорщини, Румунії і, звісно ж, Росії), які, можливо, вже звикли до неактивної політики України в цьому напрямку.

Ілюстрація:Vidia

Україна вперше на законодавчому рівні в сфері освіти закріпила серйозні гарантії захисту і вивчення української мови. Про це пише газета День, передають Патріоти України.

Саме тому, це спричинило різку реакцію сусідніх країн (Угорщини, Румунії і, звісно ж, Росії), які, можливо, вже звикли до неактивної політики України в цьому напрямку. Відсутність нормальної інформаційної політики і те, що мовним законодавством на користь України 26 років ніхто не займався, призвело до сьогоднішньої ситуації, переконує експерт видання.

Він наголошує, що Україна не може будувати свою політику в інтересах правих партій в Угорщині чи Румунії. Київ може довести правомірність своє позиції в європейських структурах, якщо це буде потрібно, пояснивши, що кожний громадянин чи дитина, яка народилася і живе в Україні, закінчуючи школу, повинна знати українську мову, зазначає видання.

Аналіз Радою Європи мовної статті закону про освіту і надані Україною пояснення стосовно механізмів його імплементації має зняти маніпуляції навколо нього, які поширюють сусідні країни. Про заявила віце-прем'єр міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванна Климпуш-Цинцадзе на зустрічі з регіональними та центральними ЗМІ у вівторок, 26 вересня.

"Я дуже рада, що Президент підписав закон про освіту. Я би хотіла бачити набагато менше емоцій з боку наших партнерів і колег з різних країн, насамперед прикордонних, і маніпуляцій з їхнім поданням інформації стосовно того, що нібито в нас порушуються права нацменшин", - сказала Климпуш-Цинцадзе.

Вона додала, що сусідні країни турбує виключно одна стаття цього закону - 7 стаття, яка стосується мови викладання. На переконання Климпуш-Цинцадзе, виконання цієї мовної статті насправді розширює можливості представників нацменшин, адже якщо вони закінчують школу в Україні без знання державної мови, що обмежує можливості пошуку роботи, яка пов'язана із взаємодією з державою.

"Це додаткові можливості для представників нацменшин реалізувати себе в Україні", - підкреслила віце-прем'єр міністр.

Вона нагадала, що закон про освіту надає можливість здобувати дошкільну і початкову освіту мовами нацменшин і не заперечує можливості і після закінчення початкової школи вивчати деякі предмети мовами нацменшин.

"Я переконана, що аналіз Радою Європи цієї мовної статті і надана нами інформація щодо того, як ми бачимо імплементацію цього закону в реальних механізмах, мали б зняти ті претензії, які, як на мене, абсолютно штучно і занадто емоційно створюються нашими партнерами в Угорщині та інших країнах",- резюмувала Климпуш-Цинцадце.


Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...