В Україні можуть скасувати нове підвищення цін на газ

Нагадаємо, згідно з постановою про ПСО, вартість газу для українців має зрости до 9,8 тисячі гривень за тисячу кубометрів з 1 травня, а також може вирости до 12,3 тисячі гривень з 1 січня 2020 року.

НАК "Нафтогаз України" заявив про можливість не підвищувати ціни на газ із 1 травня 2019 року. Вперше за час існування режиму покладання спеціальних обов'язків ціна закупівлі газу на європейському ринку знизилася нижче рівня, передбаченого чинною постановою Кабінету міністрів про ПСО, передають Патріоти України з посиланням на ЕП.

Зокрема "Нафтогаз" закупив газ у Словаччині за ціною, еквівалентною 6 тисячам гривень за тисячу кубометрів. З урахуванням ПДВ і витрат на транспортування і поставку це відповідає роздрібній ціні на рівні приблизно 8,4 тисячі гривень за тисячу кубометрів.

"Реформа газового ринку в Україні дала можливість десяткам компаній вільно купувати газ на європейському ринку і постачати його комерційним споживачам", — йдеться у листі голови правління "Нафтогазу" Андрія Коболєва до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Якщо надати можливість українським домогосподарствам вільно вибирати постачальника природного газу, можна обґрунтовано очікувати, що ціна, яку їм запропонує конкурентний ринок, буде меншою за поточну регульовану ціну", — зазначив Коболєв.

Глава "Нафтогазу" також запропонував уряду розглянути можливість повної лібералізації поставок природного газу для всіх категорій споживачів з 1 квітня.

За його словами, подібна лібералізація передбачає скасування режиму ПСО і усунення наявних обмежень для зміни постачальника природного газу, які зараз застосовують приватні газозбутові компанії.

Нагадаємо, згідно з постановою про ПСО, вартість газу для українців має зрости до 9,8 тисячі гривень за тисячу кубометрів з 1 травня, а також може вирости до 12,3 тисячі гривень з 1 січня 2020 року.

У культового паризького кабаре Мулен Руж в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 0:55

У ніч на 25 квітня в Парижі обвалилися лопаті знаменитого вітряка Мулен Руж. Падіння також пошкодило фасад паризького кабаре, розташованого в паризькому районі Пігаль. Про це повідомляє телеканал BFM TV. . Оскільки інцидент стався вночі, обійшлося бе...

Легендарний тренер назвав найкращого футболіста України

четвер, 25 квітень 2024, 23:55

Колишній тренер збірної України та Динамо Йожеф Сабо оцінив якість гравців національного чемпіонату, передають Патріоти України. За словами іменитого фахівця, найкращим гравцем є Володимир Бражко. «Немає в нас класних футболістів. Для мене № 1 — це Бра...