На Житомирщині пенсіонери знайшли на городі древній скарб (відео)

На Житомирщині подружжя пенсіонерів знайшло скарб XIV-XV ст. на власному городі - 90 срібних чеських монет. Про це йдеться у сюжеті ТСН, повідомляють Патріоти України.

Місцеві жителі думають, що монети належали тодішньому старості села. На ті часи це були величезні гроші. Лише за одну таку монету можна було купити корову.

Жінка на власному городі побачила "синенькі гудзики". Уже вдома з чоловіком вони розгледіли: це монети. Повернулися знову на город і очам не повірили. У бур’янах лежав розбитий глечик, а поряд — розсип монет.

Хата пенсіонерів розташована на пагорбі, найвищій точці села. Місцеві історики гадають, що тут на межі XIV-XV століть жив місцевий староста Гроза. І скарб, ймовірно, належав йому.

Знайдені монети — це празькі гроші, які ходили у Європі, зокрема, й Україні, декілька століть поспіль, розповів телеканалу місцевий краєзнавець Володимир Лукашенко.

Як кажуть фахівці, за сучасними цінами одна така монета вартує від 200 до 300 гривень. Подружжя могло залишити скарб собі й вторгувати за них чимало грошей. Утім, після роздумів знахідку пенсіонери вирішили передати в Коростенський музей. За це подружжя не отримає ні копійки. "Що я заробив своїми руками, то воно і є, а скарб — належить народу", — вважає чоловік.

Програма житлових контейнерів 2.0: У Берліні з'являться додаткові місця для біженців з України

четвер, 28 березень 2024, 20:14

У кількох районах Берліна планують збудувати 16 центрів для біженців на понад 6 тис. місць, а також найближчим часом додадуть 1 тис. місць у колишньому аеропорту Тегель. Про це повідомив мер міста Кай Вегнер, повідомляють Патріоти України з посиланням ...

Не Довбик: Маркевич розповів, кому з українських форвардів віддає перевагу у збірній

четвер, 28 березень 2024, 19:51

Мирон Маркевич розповів, як змінилась гра збірної України у поєдинку проти Ісландії у порівнянні із матчем проти Боснії і Герцеговини, передають Патріоти України. За словами відомого українського тренера, "синьо-жовті" діяли більш швидко, завдяки чому ...