В Україні від неї теж помирають: Медики попереджають про небезпечну хворобу, яку українці привозять з курортів

Захворіти на малярію можна навіть протягом двох років після відвідин країни, в якій поширена ця інфекція.

Ілюстрація: aviaperm.ru

Вважається, що малярія - це екзотична інфекція. Однак в Україні щороку реєструється кілька десятків випадків захворювання. Так, в минулому році постраждали 43 людини (один хворий помер), а в цьому - вже 29, і трьох пацієнтів врятувати не вдалося, повідомляють Патріоти України з посиланням на Центр громадського здоров'я МОЗ України.

Так, малярія передається при укусах комарів. Якщо під час подорожі в небезпечні регіони (ця інфекція поширена в 91 країні світу) або після повернення додому людина відчуває симптоми грипу - озноб, головний біль, ломоту в тілі або навіть у неї просто підвищилася температура, потрібно негайно звертатися до лікаря. Лікування важливо починати в першу добу після появи ознак інфекції. Запізніле звернення до лікаря нерідко закінчується смертельним результатом.

"В Україні не просто є привізна малярія, а й смертність від неї в окремі роки досягає десяти відсотків (!) - майже як в Африці, - розповідає завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного інституту імені О. О Богомольця доктор медичних наук професор Ольга Голубовська. - До того ж у нас немає протималярійних препаратів для лікування важких форм захворювання. Нещодавно просто дивом вдалося врятувати пацієнта, який захворів смертельно небезпечною - тропічною - малярією. Після трьох тижнів коми чоловік прийшов до тями і вже виписався".

Збираючись відвідати країни Азії, Африки, Південної і Центральної Америки, слід заздалегідь потурбуватися про захист від малярії: за кілька тижнів починати профілактику препаратом (його порекомендує лікар). Пити ліки потрібно і під час поїздки, а також мінімум тиждень після повернення додому.

У регіоні, де поширена малярія, бажано користуватися москітними сітками, репелентами. Одяг повинен максимально прикривати тіло. Повернувшись додому, ще протягом двох років не слід забувати про пізній рецидив інфекції: при будь-якому підвищенні температури, незалежно від її причини, потрібно здати аналіз крові на малярію.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...