Варто побачити на власні очі! ТОП-5 козацьких пам'яток України (фото)

14 жовтня в Україні відзначатимуть не тільки День захисника України і Покрови Пресвятої Богородиці, а й день українського козацтва, повідомляють Патріоти України.

Захисники української цілісності та ідеї, запорізькі козаки назавжди увійшли в історію нашої країни. Про них складають легенди, їх наслідують і поважають. І ми, як нащадки войовничих і волелюбних воїнів, мусимо віддати належне тим, хто бився за незалежність України в далекому минулому. Сьогодні влаштуємо невелику екскурсію по козацьких пам'ятках - приєднуйся!
  • Замкова гора, Чигирин

Замкова гора в Чигирині відома ще під іменем Богданової. Тут збереглися залишки фортифікацій міста козацьких часів у самому центрі міста. Невелика фортеця була закладена в XVI столітті і спочатку служила форпостом Речі Посполитої, а потім козацькою фортецею. Вона являла собою кам'яне укріплення розміром 200х150 м, обнесене стінами з вежами і бастіонами. Свідченням могутності фортеці є події 1677 року, коли 120-тисячна турецька армія три тижні безуспішно осаджувала споруду.Туркам вдалося захопити фортецю тільки через рік, але пізніше козаки гетьмана Самойловича відбили Чигирин.

У XIX столітті фортеця була практично повністю розібрана на будматеріали. Зараз тут розбитий парк із реконструйованим бастіоном Дорошенка, споруджений пам'ятник "Кобзар", кам'яний хрест на честь захисників Чигиринського бастіону, пам'ятник Хмельницькому висотою 18,6 м. Також біля підніжжя Замкової гори розташована каплиця Покрови Пресвятої Богородиці.

  • Козацький хутір Галушківка, Гречане

Галушківка була відтворена ентузіастами, розташований хутір на околиці села Гречане у Дніпропетровській області. Етнографічний комплекс складається з макета козацького укріплення і трьох селянських садиб XIX століття. У першій розміщена корчма і музей сільського побуту, в другій - садиба місцевого художника, в третій - садиба гончара.

У музеї можна подивитися на предмети народного побуту, колекцію козацької зброї. Гості можуть записатися на екскурсію або майстер-клас з гончарства заздалегідь. Особливо весело на козацькому хуторі Галушківка під час народних гулянь: можна побачити виступи народних ансамблів, кінні вистави і покуштувати традиційний козацький обід: куліш з узваром та вареники.

  • Музей історії запорізького козацтва, Запоріжжя

Музей розташований у північній частині острова Хортиця, звідки відкривається один із наймальовничіших краєвидів дамби ДніпроГЕСу. Тут можна подивитися експозиції про Київську Русь, козацьку епоху, новітню історію запорізького краю і православ'я на запорізьких землях. У музеї історії представлені чотири діорами, що розповідають про важливі історичні моменти, що трапилися на острові Хортиця.

Відвідавши музей історії запорізького козацтва, пройдися по "Тарасової стежці", яка починається неподалік. Так ти відвідаєш місця, пов'язані з перебуванням Шевченка на острові в 1843 році.

  • Цитадель Батуринської фортеці, Батурин

Батуринську фортецю заклали в 1625 році на давньоруському городищі. Складалася вона з зовнішніх міських земляних укріплень з частоколом і цитаделі, де була розташована резиденція гетьманів Многогрішного, Самойловича та Мазепи. За часів їхнього правління тут же був кам'яний гетьманський будинок і дерев'яна Воскресенська церква, в'їзні ворота і три вежі, які були зруйновані в 1708 році під час каральної операції російських військ.

На згадку про жертв Батуринської трагедії, коли було знищено практично все населення міста, в 2004 році на місці північно-східної вежі Цитатель місцеві активісти встановили пам'ятний хрест.

Зараз цитадель Батуринської фортеці реконструювали, вона увійшла до складу національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця". З оглядового майданчика фортеці відкривається гарна панорама долини Сейму.

  • Запорізька Січ. Острів Хортиця

Кожен, хто цікавиться козацькими часами, мусить побувати на острові Хортиця в історико-культурному комплексі "Запорізька Січ". Тут можна побачити реконструкцію старовинної козацької фортеці XVII-XVIII століть. Острів Хортиця свого часу був стратегічним пунктом на шляху набігів татар, тут же мінімально відчувався вплив Польщі, яка тоді контролювала значну частину українських земель. Січ була військово-політичним центром козацтва.

Засновником Січі вважають Байду Вишневецького, який заснував першу козацьку фортецю на Хортиці в першій половині XVI століття. Тут існувало 8 фортець. Запорізька Січ була досить сильним укріпленням і поступово перетворилася на центр визвольної боротьби українського народу. Ліквідувати її вдалося тільки російському уряду в 1775 році.

Реконструкція Запорізької Січі почалася в 2005 році. Зараз тут можна подивитися на зменшену копію козацької фортеці, церкву, службові та господарські споруди а також курені. Тут можна приєднатися до повномасштабної екскурсії, подивитися на демонстрацію козацьких бойових мистецтв і спробувати козацьку традиційну їжу.

Джерело: travel.tochka.net

"Закрий рота і йди звідси": На Львівщині працівники ТЦК зупинили автівку волонтера (відео)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:54

Працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) потрапили у черговий скандал. Цього разу подія сталася у Львівській області. Про це повідомляє видання "Четверта студія", посилаючись на місцеві Telegram-кана...

Український футболіст потрапив у расистський скандал у Франції

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:43

Півзахисник Бордо Данило Ігнатенко запам’ятався скандалом у домашньому матчі 24-го туру французької Ліги 2, у якому його клуб переміг Дюнкерк з рахунком 2:0, передають Патріоти України. Як пише L’Equipe, у цьому поєдинку українець нібито обізвав футбол...