Фруктові чаї та напої мають приємний смак та освіжають, тому не дивно, що вони популярні. Але при цьому небезпечні, заявляють вчені з Королівського коледжу Лондона, повідомляють Патріоти України.
"Кислі напої сьогодні на піку моди, - каже провідний автор роботи, доктор Саоірс О'Тул (Saoirse O’Toole). - Багато людей п’ють їх, щоб втамувати справу, а хтось впевнений, що чашка імбирного, ягідного чи лимонного чаю зранку натщесерце допомагає змінити імунітет. На жаль, ми змушені їх розчарувати".
Вчені детально вивчили дані дослідження, нещодавно проведеного в лікарні Гая в Лондоні. Вони порівнювали харчування 300 людей з сильно пошкодженими зубами і 300 пацієнтами, які не скаржились на проблеми з зубами. Виявилось, що натуральні фруктові кислоти, вступаючи в контакт з емаллю, починають її руйнувати.
Ще швидше це відбувається при нагріванні: тепло збільшує швидкість хімічної взаємодії лимонної кислоти с фосфатом кальцію, роблячи емаль більш вразливою до пошкодження. Гарячий напій шкодить зубам набагато більше, ніж холодний.
Науковці також довели, що люди, яким подобається пити чай повільно, смакуючи кожен ковток у роті, ризикують більше. Тобто ерозію зубів можна попередити, швидко випиваючи напій. Також вчені виявили, що чай без цукру такий же шкідливий для зубів, як і з ним.
Стоматологи попереджують і про шкідливий вплив модних фруктових смузі та фруктових чипсів на зуби - вони містять багато лимонної кислоти. Та й свіжі фрукти краще вживати в обмеженій кількості, за можливістю швидко пережовуючи.
Понад 390 тисяч українців, які мешкають у небезпечних регіонах, залишаться без виплат. Це пов'язано з завершенням однієї з програм фінансової підтримки. Про те, хто саме потрапив під скорочення та з яких причин, пояснили в Міністерстві соціальної полі...
У Рівному працівник залізниці, якого мобілізували на військову службу попри наявність бронювання, подав позов проти ТЦК. Рівненський окружний адміністративний суд ухвалив рішення у справі. Про це йдеться у рішенні, яке оприлюднили у судовому реєстрі, п...