Вчені пояснили, чому тварини безпомилково знаходять дорогу додому

​Криптохром - очнний протеїн, який реагує на світло, є внутрішнім компасом тварини і допомагає їй знаходити дорогу додому.

Тварини можуть знайти шлях додому і за кілька сот кілометрів. Фото: ЖЖ.

Чеські вчені зробили дуже цікаве відкриття в нейробіології. Їм вдалося відкрити таємницю того, як тварини можуть знаходити дорогу додому, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Довгий час вважалося, що у тварин є особливість реагувати на магнітне поле Землі. Однак до цього моменту вчені не могли зрозуміти, як це працює. Під час досліджень, проведених вченими з Чехії, було доведено, що у тварин є очний протеїн під назвою криптохром, який реагує на світло.

Мартін Ваха, професор біології, керівник дослідницької групи, повідав, що якщо цю функцію у чотирилапої істоти заблокувати, то тварина відразу ж перестане відчувати магнітне поле і це відіб'ється на його орієнтації в просторі. Криптохром, по суті, є внутрішнім компасом тварини, який допомагає їй знаходити дорогу додому.

Комаха муха-дрозофіл також втрачає здатність відчувати магнітне поле в разі відключення очного протеїну. Чеські вчені вивчали поведінку і диких тварин. На цей раз вони взялися за тарганів і довели, що вони також відчувають магнітне поле завдяки криптохром.

Ворогу бракує сил: Мешканців Маріуполя вербують на війну проти України

вівторок, 30 квітень 2024, 1:45

В окупованому Маріуполі російські силовики просто на вулицях агітують людей вступати до лав військ РФ. Поліцейські та військові окупаційної армії зупиняють автівки та пропонують одразу на місці підписати контракт, передають Патріоти України. . Про це ...

Чи забиратимуть майно в ухилянтів - відповідь адвоката

вівторок, 30 квітень 2024, 0:30

Закон про мобілізацію набуває чинності 18 травня. Якщо військовозобов’язаний не оновив свої дані протягом 60 днів, то можуть бути застосовані санкції, передбачені законом: обмеження керуванням транспортом через звернення до суду, штраф. Про це розповів...