Вчені розповіли, яка дієта найкорисніша для здоров'я

Серед основних плюсів, якими володіє вегетаріанська програма харчування, фахівці виділили чотири.

Ілюстрація: ЖЖ

Нові дослідження, що вивчають вплив рослинної дієти на здоров'я людини, показали численні переваги відмови від м'ясних продуктів. Результати досліджень були представлені на перших зборах Американського товариства харчування, яке проходило в Бостоні, США, повідомляють Патріоти України.

Дослідники з Нідерландів вивчили стан здоров'я близько 6 тис. осіб і встановили, що у тих, хто вживав рослинний білок, визначали більш низький ризик розвитку ішемічної хвороби серця в порівнянні з тими, хто в основному отримував білок з м'яса.

Американська асоціація кардіологів пояснила, що надмірне споживання білка з м'яса може створити проблему через високий вміст насичених жирів, а це, в свою чергу, може підвищити рівень холестерину. Дуглас Паддон-Джонс, професор харчування та обміну речовин в Техаському університеті, США, рекомендував комбінувати джерела білка, включаючи в раціон йогурт, соєве молоко, лободу, квасоля, яйця, тофу і рибу.

Крім того, дослідження, проведене за участю 4500 дорослих з Бразилії, показало, що ті, хто споживав рослинний білок, були на 60% менше схильні до утворення атеросклеротичних бляшок в артеріях.

2. Зниження ризику розвитку цукрового діабету

У дослідженні, проведеному Університетом Джорджа Вашингтона, США, було вивчено стан здоров'я і режими харчування пывденноазіатів, які проживають в Сполучених штатах. Було встановлено, що у вегетаріанців відзначають більш низькі фактори ризику розвитку цукрового діабету. Такі включали низький індекс маси тіла, нижчий рівень глюкози в крові і холестерину, меншу окружність талії, менша кількість черевного жиру.

Френк Ху, дослідник харчування і цукрового діабету з Гарвардського університету, США, також прийшов до аналогічних результатів в попередніх дослідженнях.

"Перехід на дієтичний спосіб харчування, багатий рослинними продуктами, такими як овочі, фрукти, цільні зерна, бобові, горіхи і насіння, а також більш низький рівень споживаних продуктів на основі продуктів тваринного походження, особливо червоного і обробленого м'яса, може принести істотні переваги для здоров'я, зокрема, це проявляється в зниженні ризику розвитку цукрового діабету 2-го типу ", - зазначив дослідник.

3. Зміна маси тіла

Бути вегетаріанцем - не обов'язково означає бути худим і здоровим. Зміна маси тіла серед більш ніж 125 тис. дорослих були проаналізовані протягом 4 років в ході дослідження, проведеного Школою охорони здоров'я Т. Чана Гарвардського університету, США.

Отримані результати показали, що дієти на основі рослинної їжі, багаті високоякісними продуктами, такими як цілісні зерна, фрукти, овочі і горіхи, були пов'язані з меншим збільшенням маси тіла. З іншого боку, хворі рослинні продукти, такі як солодощі, рафіновані зерна і картопля, були асоційовані зі значно більшою кількістю надлишкових кілограмів.

4. Зниження ризику смерті

Недостатньо просто вживати рослинні продукти, ще дуже важлива і їх якість. Велике дослідження за участю майже 30 тис. дорослих американців надало дані для більш ефективного вибору компонентів рослинної дієти для зниження рівня смертності на 30%. Однак більш високу якість компонентів тваринного походження мало вплинуло на смертність. Це перевага була особливо очевидно в осіб з хронічними захворюваннями.

Проте експерти відзначили, що недостатньо доказів того, що тільки рослинна дієта збільшує тривалість життя. Мелоді Дін, старший науковий співробітник Університету Сіднея, Австралія, пояснила, що вегетаріанці можуть отримати вигоду з таких факторів, як підтримка здорової маси тіла, відмова від куріння та уникнення ризику розвитку раку, пов'язаного зі споживанням обробленого м'яса.

Оце так! Телемарафон внесли у звіт Держдепу США про порушення прав людини в Україні

середа, 24 квітень 2024, 11:30

Державний департамент США в опублікованому звіті за 2023 рік щодо порушення прав людини в України згадав національний телемарафон. Відповідний звіт розміщений на сайті американського Держдепу, передають Патріоти України. Там зазначається, що підписання...

Хочуть мобілізувати? Навіщо українців за кордоном кличуть у консульства і чому не видають документи

середа, 24 квітень 2024, 11:28

Оновлення військово-облікових даних чоловіками за кордоном необхідно для того, щоб працівники Територіального центру комплектування розуміли, хто знаходиться за кордоном і не витрачали час на оформлення повісток в Україні. Про це заявив народний депута...