Велика п'ятниця Страсного тижня: Традиції, особливості, прикмети

Велика п'ятниця - день розп'яття Спасителя.

Страсна п'ятниця. Фото: Мир православный.

Страсна п'ятниця чи Велика п'ятниця - це найсуворіший і найскорботніший день великого посту. Це - день розп'яття Спасителя. Страсна п'ятниця - це остання п'ятниця Великого посту перед святом святої Пасхи. П'ятниця вважається похмурим днем у історії християнства, адже саме в п'ятницю Ісус був розп'ятий і помер. У церквах у Страсну п'ятницю припиняється дзвін, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Чого не можна робити в Страсну п'ятницю

Для релігійних людей цей день вважається днем скорботи, оскільки символізує страждання Ісуса. У цей день не можна веселитися, співати, танцювати, грати. Людину, яка бавиться в Страсну п'ятницю, чекає нещасливий рік.

У Страсну п'ятницю дуже небажано працювати. Згідно прикметам, не можна встромляти в землю залізні предмети, наприклад, лопати і граблі - це до біди. І рослини, посаджені в цей день, загинуть.

Після п'ятничної служби прийнято приносити в будинок дванадцять палаючих свічок, з якими стояли в церкві. Свічки потрібно поставити в будинку і дати їм догоріти до кінця. Вважається, що це принесе в дім щастя і достаток на наступні дванадцять місяців.

Всі приготування до свята Великодня потрібно закінчити в Чистий четвер, щоб у Велику п'ятницю ніщо не відволікало від молитов і служб.

У цей день не можна шити, прати і різати що-небудь. Порушення цієї заборони вважається великим гріхом.

У Велику п'ятницю необхідно утриматися від вживання алкоголю і плотських утіх.

У цей день бажано відмовитися від стрижки, фарбування волосся і взагалі будь-яких косметичних процедур.

Що зробити потрібно

Після заутрені треба принести додому свічку, з якої ви стояли під час служби, і дозволити їй догоріти вже вдома. Правда, заутрені в сучасній практиці зазвичай проводяться напередодні, тобто в четвер увечері.

Народні прикмети Страсної п'ятниці

- якщо відлучити дитину від грудей саме в Страсну п'ятницю, малюк виросте сильним, здоровим і буде жити щасливо;

- якщо в цей день похмуро, то хліб буде з бур'яном;

- якщо в ніч на п'ятницю небо зоряне, то пшениця буде зернистою.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...