Великий вівторок Страсного тижня: Традиції, особливості, прикмети

У Великий вівторок думають про Страшний Суд і воскресіння мертвих, згадується викриття Христом фарисеїв, які за зовнішньою побожністю приховували холодність і бездушність.

Другий день Страсної седмиці. Фото: mignews.com.ua.

Вівторок, під час головного тижня перед Великоднем називають Страсним або Великим. У 2017 році він випадає на 11 квітня, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

У цей день, за українським звичаєм, готують одяг - перуть і прасують, щоб ніщо не відволікало від приготування до світлого свята Великодня. Особлива увага приділяється вбранню для Святого Воскресіння - в цей день одяг, в якому плануєте зустрічати Великдень, має бути повністю закінчено.

У Великий вівторок згадується викриття Господом книжників і фарисеїв, його бесіди і притчі, сказані в цей день в Єрусалимському храмі.

Прикмети

У Великий вівторок кажуть, якщо дощовий день - до грибного року. Також прийнято пити воду з срібної чаші. Якщо її немає, то в ємність з водою можна покласти срібну прикрасу. Це принесе успіх і матеріальне благополуччя.

У вівторок і четвер Страсного тижня дозволяється їсти гарячу їжу без олії.

Вівторок у Страсний тиждень - це день повчань, коли в церкві згадують, що Спаситель повинен повернутися до нас знову, щоб вершити суд над кожним.

Новий феномен: Фільми жахів зараз набувають шаленої популярності у світі, - The Economist

середа, 5 листопад 2025, 12:35

Якби вам сказали, що за дверима ховається щось настільки страшне, що може викликати непритомність або серцевий напад, - відкрили б ви їх? Більшість відповіла б “ні”. Але саме ця заборонена цікавість і є причиною, чому фільми жахів сьогодні б’ють усі ре...

Вдалий рік з сумним фіналом: Українські аграрії заорюють свої поля з багатющим врожаєм цибулі1

середа, 5 листопад 2025, 12:26

Невже взимку та навесні знов купуватамемо турецьку городину, бо свою не зберегли? В Україні ціни на цибулю впали до рівня, коли виробники працюють собі у збиток. Собівартість вирощування цибулі високої якості складає 7–8 грн/кг, а гуртовики забирають ...