​Військовий табір у Словаччині: Путінські "Нічні вовки" виявилися не просто байкерами (фото)

Пропутінський байкерський клуб «Нічні вовки» створив цілий військовий «табір» неподалік від столиці Словаччини.

Пропутінський байкерський клуб «Нічні вовки» створив свій «табір» у військовому стилі в 60 кілометрах від столиці Словаччини Братислави. На території комплексу «байкери» вчаться управлятися зі зброєю і бронетехнікою. Об'єкт являє собою великий обгороджений високим муром ареал, в якому є кілька будівель, пофарбованих своєрідно - в кольори армійського камуфляжу. Є там також ангари і досить великий простір, на якому, зокрема, розміщена військова і поліцейська техніка, повідомляють Патріоти України.

Певне уявлення про об'єкт можна скласти по зробленій дроном зйомці, опублікованій одним з користувачів соцмереж: «Якщо російська байкерське угруповання все ще здається вам нешкідливою бандою російських націоналістів, подивіться, що відбувається на їх словацької базі в Дольний Крупі у Трнави. Там і танки є. Там тренуються «Словацькі новобранці» (воєнізована націоналістична організація - ред.). Це вже зовсім не жарти », - пише користувач Twitter, який зняв базу з повітря.

Що саме розташоване на території об'єкта, сказати важко. Як переконалися днями репортери словацького телеканалу «Маркіза», журналістам потрапити всередину непросто. У пресу потрапили дані, що там є і стрільбище. Непрямим підтвердженням цього служить той факт, що в Дольний Крупі недавно тренувалися члени організації «Словацькі новобранці» - зі стрілецькою зброєю: «Вони прийшли, щоб дратувати демократів і рекрутувати людей, які здатні стріляти на Донбасі проти України ... Вони поширюють меседжі, спрямовані на розпад ЄС і НАТО», - каже журналістам словацький опозиціонер і один з підписантів антикомуністичної «Хартії 77» Ян Будай. Як інформує видання Hospodářské Noviny, місцеве відділення «Нічних вовків», яке було створено в минулому місяці, очолив Йозеф Гамбалек - за даними газети, він є власником об'єкта і близький до певних політичних кіл, зокрема, колишньому міністру внутрішніх справ Роберту Калінак. Гамбалек публічно не прокоментував діяльність бази, проте каже, що хоче відкрити музей військової і поліцейської техніки. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Однак військова техніка, як стверджують, належить Міністерству оборони, а воно, у свою чергу, зупинило діяльність на посту глави Інституту військової історії Мілослава Капаловіча за те, що той дозволив підприємцю Гамбалеку орендувати її. «Очевидно, що керівник Інституту військової історії Мілослав Капловіч не зміг ретельно перевірити діяльність цього громадського об'єднання (« Нічні вовки »- ред.) І таким чином перевищив свої повноваження», - заявила прес-секретар Міністерства оборони Данка Капакова. Поліція стверджує, що вона спостерігала за діяльністю групи, але поки вони не побачила нічого незаконного. Міністерство закордонних справ Словаччини висловило занепокоєння, заявивши, що «діяльність членів групи повинні ретельно контролювати і оцінювати». Директор Словацького інституту політики безпеки Ярослав Надь попереджає про неприйнятний підхід до цього питання: «Їх дії однозначно є пропагандистськими акціями».

«Що ж стосується діяльності, підозрілої, з точки зору національної безпеки, то це, в першу чергу, - каже Надь, - ті самі тренування« Словацьких новобранців »на об'єкті в Дольний Крупі та підписання певного договору про співпрацю між цією організацією та« Нічними вовками - Європа », як вони себе називають. На мій погляд, це вже за межами допустимого », - каже Ярослав Надь. Приятель Йозефа Гамбалека - лідер «Нічних вовків» Олександр Залдостанов (прізвисько «Хірург») часто фігурує на фотографіях з Володимиром Путіним, він відомий своїми радикальними націоналістичними заявами. Проти Залдостанова і «Нічних вовків» діють санкції Заходу за їх підтримку проросійських бойовиків на сході України.

Залдостанов вивозив свою групу байкерів на серії провокаційних акцій - в тому числі, «Дорогами перемоги - на Берлін», до Білорусі, а в березні, хоча і без Залдостанова, майже два десятка «нічних вовків» взяли участь в тому, що вони назвали туром «Росіяни Балкани». Нова акція, яку активно рекламують Йозеф Гамбалек і «Нічні вовки - Європа», запланована на 10 серпня - від «клубного будинку» в Дольний Крупі колона байкерів стартує в напрямку анексованого Росією Криму. Там, в Севастополі, «Нічні вовки» проводять байк-шоу під назвою «Російська мрія».

У Словаччині група «Студентська ініціатива» заявила, що вона стурбована діяльністю «Нічних вовків» на території їх країни. Студенти закликають 27 липня вийти на протест перед Міністерством внутрішніх справ. «Ми закликаємо всіх громадян піти разом з нами, щоб висловити свою незгоду з тим, що такий об'єкт є на нашій території, і показати разом, що безпеку нашої країни не вкрадена», - сказав Тимофій Лауко, член ініціативної групи, яка використовує хештег # niejenamtojedno ( «нам це не байдуже» словацькою мовою).

Опублікував: Тетяна Ісічук

"Хотів показати, як Україна бореться": У Львові винесли вирок залізничнику, який фотографував переміщення військової техніки

середа, 24 квітень 2024, 14:05

Чоловік надсилав фото з переміщення військової техніки своєму знайомому, який проживає у Польщі. Про це йдеться у вироку Шевченківського районного суду, передають Патріоти України. Чоловік є уродженцем Яворівського району та працював оглядачем-ремонтни...

"Це був наклеп": Тернопільська бібліотека після скандалу з переселенцем попросила в омбудсмена "захисту від хейту"

середа, 24 квітень 2024, 13:53

Колектив Тернопільської обласної бібліотеки для дітей зробив офіційну заяву і звернувся до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця. Відповідну заяву оприлюднили на сторінці бібліотеки, передають Патріоти України. "Колектив Те...