Ворожіння на Андрія Первозванного: Що треба знати і як дізнатися долю у ніч на 13 грудня

Ворожіння не минає без традиційної підготовки.

Ілюстрація: 112.ua


13 грудня всі православні віряни відзначають День Андрія. Щоб розкрити таємницю про майбутнє, ворожіння на Андрія Первозванного проводили в ніч із 12 на 13 грудня, повідомляють Патріоти України.

Хоча церква не заохочує ворожіння, але старі традиції актуальні й сьогодні. Вважається, що ворожіння на Андрія Первозванного допомагає дівчині дізнатися, чи вийде вона заміж або знову буде цілий рік у дівках ходити.

Калита

Ворожіння на Андрія Первозванного не минає без традиційної підготовки. Увечері молодь для загальних веселощів збирається разом у просторому приміщенні, щоб було, де розбігтися хлопцям для відкушування Калити.

У цей день дівчата пекли Калиту - солодкий пряник із медом із білого тіста, що символізує сонце. Її прикрашають вишнями, заготовленими з літа, або родзинками. У центрі — дірка, куди протягують червону стрічку так, щоб один кінець був довший, а другий коротший. І підвішують високо до стелі в центрі кімнати.

Другий кінець стрічки тримає найспритніший хлопець - "пан Калетинський", який охороняє Калиту. До нього верхи на коцюбі по черзі під’їжджають інші хлопці ("пани Коцюбинські"), намагаючись у стрибку відкусити Калиту. Зі свого боку "Калитинський" смикає Калиту вгору, ускладнюючи завдання іншим. При сумлінному "Калитинському" пряник залишається цілим до кінця вечора. Після Калиту ділять між усіма: дівчата порції отримують задарма, а хлопці - за гроші.

Пробуючи Калиту, дівчина перемішує у блюдці разом з водою вино, горілку або мед, кладучи на дно кільце. Після цього її хлопець має дістати каблучку губами. Якщо ніс не намочить - одружиться і буде щасливий.

Найчастіше дівчата застосовували таке ворожіння на Андрія Первозванного.

1. Перед сном клали під подушку шматочок хліба (або Калити), випеченого власноруч, примовляючи: "Суджений-ряджений, приходь мого хлібця скуштувати". Хто присниться - за того і заміж вийде.

2. Наливали в тарілку води, клали на неї соломинки у вигляді містка і ставили на ніч під ліжко. Суджений повинен був з’явитися уві сні і перевести наречену через міст.

3. У морозну ніч ворожили, скільки дітей буде у дівчини. З вечора наливали в чарку води, опустивши каблучку, і ставили на мороз. Перед сном дивилися: скільки горбків - стільки й синків, а скільки ямок - стільки доньок.

4. Щоб дізнатися ім’я майбутнього чоловіка, дівчата виходили на вулицю і питали в першого зустрічного чоловіка його ім’я. Яке ім’я чули, так і зватимуть судженого.

5. Дізнатися, яке буде сімейне життя, допоможе таке ворожіння на Андрія Первозванного: візьміть маленькі папірці і напишіть "буде дитина", "розлучимося", "щастя", "багатство" тощо. Загорніть записки в хустку і покладіть на ніч під подушку. А вранці навмання зі закритими очима витягніть одну з них.

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.

Для покупців ввели обмеження: У Норвегії перед Великоднем спалахнув продуктовий скандал

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:51

Католицький Великдень цьогоріч припадає на 31 березня, і європейці масово скуповують у магазинах яйця. Як пише польське видання Gazeta, попит настільки великий, що у тій самій Скандинавії розгорнулася справжня яєчна криза, передають Патріоти України. У...