Врятує сотні життів: Українців чекає важливе нововведення на дорогах (фото)

На українських трасах з'являться шумові дорожні розмітки. Нововведення покликане підвищувати увагу учасників дорожнього руху перед наближенням до ділянки із підвищеною небезпекою і тим самим знижувати ймовірність аварійних ситуацій, заявили у прес-службі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, повідомляють Патріоти України.

Шумова розмітка є недорогим та ефективним способом підвищення безпеки руху та зменшення кількості авто, які потрапляють у ДТП, зауважив заступник міністра Лев Парцхаладзе.

Відомство має намір в рамках оновлення державних будівельних норм (ДБН) із проектування доріг на трасах (дороги I-II категорії) передбачати пристрій фрезерованих шумових смуг.

Вперше шумові смуги з'явилися у США в середині 50-х років минулого століття. За принципом своєї дії вони нагадують "лежачих поліцейських". Це штучні нерівності, які залежно від призначення облаштовуються вздовж або впоперек дороги. Під час наїзду на неї водій автомобіля починає відчувати суттєву вібраційну та шумову дію, що, у свою чергу, сприяє підвищенню уваги на дорозі під час руху вздовж дорожніх узбіч або перед наближенням до ділянки з підвищеною небезпекою.

"Якщо людина довго знаходиться за кермом і починає засинати, такі шумові смуги можуть врятувати життя", - наголосив Парцхаладзе.

Так, застосування шумових смуг дозволяє добитися значного зниження рівня аварійності на дорогах - щонайменше вдвічі. Посадовець нагадав, що такі шумові розмітки крім США також широко застосовуються в Німеччині, Канаді, Фінляндії, Данії, Швеції, Норвегії та у багатьох з цих країн є обов'язковими при проектуванні нових доріг.

"С*ки московські": Російський тренер брудно облаяв волейболісток після поразки

четвер, 25 квітень 2024, 11:44

Головний тренер російського волейбольного клубу «Ленінградка» Олександр Кашин емоційно відреагував на поразку від «Динамо». Зокрема, тренер з країни, чиї керівники люблять розповідати про «духовні скрєпи», назвав своїх суперниць «московськими с*ками», ...

Нова "бавовна": У російському Омську горять ємності з нафтопродуктами

четвер, 25 квітень 2024, 11:28

25 квітня в російському Омську на Красноярському тракті спалахнули три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становить 500 квадратних метрів, передають Патріоти України. Деталі: Повідомляється, що на Красноярському тракті горять три ємності з нафтопр...