Врятуватися від застуди і грипу: Лікар пояснив, як і чим зміцнити імунітет (фото)

"Як підвищити імунітет?" - резонне питання в сезон грипу та поганих погодних умов. Чимало людей хочуть прийняти чарівну пігулку, яка вбереже від хвороб, але чи можливо це?

Ілюстрація: islam.ruМіцний імунітет може захистити від багатьох бактерій та вірусів. Навіть якщо ви захворієте, то хвороба має пройти швидше, легше та без ускладнень. Які способи зміцнення імунітету справді працюють - розказує сімейний лікар Євгеній Гончар, повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу Міністерства охорони здоров'я України.

ПІДВИЩЕННЯ ІМУНІТЕТУ: ПРЕПАРАТИ

Варто лише півгодини в день дивитись телевізор чи користуватись інтернетом, щоб знати, що існує величезний вибір препаратів, які можуть підвищити імунітет за лічені секунди, а на додачу ще й зробити вас активнішим і розумнішим. Це далеко не всі переваги, на яких акцентують увагу рекламодавці. Найбільша група препаратів для підвищення імунітету - гомеопатичні.

Гомеопатичні препарати лікують за принципом "клин клином": пацієнту пропонують у надзвичайно низькій концентрації речовину, яка у великій концентрації мала б провокувати ті ж симптоми, що і хвороба. Незважаючи на численну кількість досліджень гомеопатичних препаратів, немає переконливих свідчень їх ефективності. Хоча існує ймовірність, що гомеопатія допоможе, якщо ви схильні до самонавіювання: тут може спрацювати ефект плацебо або ж природний перебіг захворювання може бути сприйнятий як чарівний ефект гомеопатії.

Друга за популярністю група препаратів для підвищення імунітету - імуномодулятори.

"Така група препаратів дійсно існує, але, на жаль, в Україні під нею розуміють дещо інше. Імуномодулятори - це група препаратів, до яких відносяться імуностимулятори та імунодепресанти. Ці препарати використовуються при серйозних захворюваннях, наприклад, при онкології чи при трансплантації органів. Водночас в Україні та країнах СНД імуномодуляторами часто називають лікарські засоби, які начебто покращують імунітет у здорових людей чи допомагають одужати пацієнтам з ГРІ/грипом. Але наразі відсутні переконливі свідчення того, що це відповідає дійсності", - коментує лікар Євгеній Гончар.

За словами сімейного лікаря, імунна система надзвичайно складна, і наївно думати, що діючи на якийсь її компонент можна укріпити імунітет.

"Фактично це те саме, що прискорювати роботу комп’ютера молотком. Під питанням не лише ефективність імуномодуляторів, а й безпечність таких препаратів з країн екс-СРСР, бо щодо них не проводились клінічні дослідження з належною методологією", - коментує сімейний лікар.

ЯК ЖЕ ТОДІ ЗМІЦНЮВАТИ ІМУНІТЕТ?

"Нормальний сон, фізична активність, раціональне та збалансоване харчування - це ті прості, але дієві речі, якими людина може допомогти власній імунній системі. На жаль, практика свідчить, що дотримуватись таких правил значно важче, ніж просто прийняти чарівну пігулку", - говорить лікар Гончар.

Не менш важливе раціональне лікування, бо ніщо так не підриває імунітет, як неправильне і невчасне лікування. Нам би не доводилось шукати відповідь на питання "Як підвищити імунітет?", якби ми не намагалися вилікувати грип антибіотиками, ангіну - сольовими пов’язками, не приймали жарознижуючі препарати при температурі 37,5 і не ходили на роботу, коли у нас ГРІ.

ЩО ЇСТИ, ЩОБ ПІДВИЩИТИ ІМУНІТЕТ

Щоб захисні сили організму працювали на повну потужність, ваш раціон має бути збалансованим. Тобто ключовим тут є не конкретні продукти в щоденному меню, а сама культура прийому їжі. По-перше, ніколи не пропускайте основних прийомів їжі: сніданок, обід і вечеря мають бути завжди, а перекуси на ходу мусять відійти в минуле. По-друге, не відмовляйтесь від сезонних і місцевих продуктів. По-третє, сміливо скорочуйте вживання цукру, солі, алкоголю та споживайте лише необхідну кількість калорій.

"Понаднормове надходження будь-яких вітамінів та мінералів не покращує імунітет. Наприклад, доволі тривалий час вважалось, що прийом вітаміну С у великих дозах може мати лікувальний та профілактичний ефект, але це твердження не пройшло перевірку дослідженнями. Інша справа -це дефіцитні стани, які самі по собі роблять організм людини сприятливим до виникнення різних хвороб. В Україні доволі поширений дефіцит вітаміну D, йоду, фтору, заліза у деяких групах населення, але рішення про додатковий прийом краще приймати разом з вашим сімейним лікарем", - зазначає Евгеній Гончар.

ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ І ЗДОРОВИЙ СОН

Якщо ви поки не почали займатись якимось видом спорту, то постарайтесь гуляти щодня. Півгодинна прогулянка допоможе не лише підвищити імунітет, а й покращити роботу мозку, серцево-судинної системи. Крім того, щоденні прогулянки сприятимуть налагодженню сну і зменшенню стресу (стрес і брак сну теж негативно впливають на загальний стан організму та імунітет зокрема). Щоб прогулянки були виключно корисними, подбайте про теплий одяг та зручне взуття. Не забувайте про свіже повітря вдома і на роботі: регулярно провітрюйте приміщення.

ВАКЦИНАЦІЯ

Вакцинація - це ще один дієвий спосіб зберегти здоров’я і не дозволити хворобам підривати імунітет. Від сезонних хвороб теж є вакцини.

"Сьогодні щеплення є єдининим достовірним способом, який може запобігти захворюванню на грип. На жаль, вакцинація не забезпечує захисту від інших респіраторних інфекцій (таких як риновірус, аденовірус тощо), але саме грип є найбільш небезпечним з цієї групи. Саме через віруси грипу щороку тисячі людей потрапляють у лікарні, а десятки і сотні українців помирають", - говорить Євгеній Гончар.

Саме тому особливо важливо зробити щеплення пацієнтам із групи ризику: дітям до трьох років, вагітним, літнім людям та пацієнтам з хронічними захворюваннями. Тож замість того, щоб витрачати кошти на ліки з сумнівною ефективністю, краще витратити їх на щеплення від грипу, переконані в МОЗ.

Не зважаючи на астрономічний штраф: Голлівудська актриса родом з України відмовилася грати росіянку в серіалі Netflix. Студія не зглянулась на мотивацію дівчини (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 2:35

Голлівудська акторка родом з України Іванна Сахно розірвала контракт зі стримінговою платформою Netflix, бо не захотіла в новій кінороботі грати росіянку. В інтерв'ю для ТСН вона розповіла, що тепер їй потрібно виплатити компенсацію. За її словами, їй ...

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...