"З вересня стартує оновлення судової системи, щоб боротьба з корупцією не нагадувала спортивну риболовлю," - Порошенко

Однією з головних цілей судової реформи буде невідворотність покарання за корупційні злочини, пообіцяв президент.

Петро Порошенко. Фото:112.ua

У вересні цього року почнеться глибоке очищення і оновлення судової системи, Про це заявив президент України Петро Порошенко, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу Адміністрації Президента.

В першу чергу, за його словами, почнеться формування на конкурсних засадах "буквально з нуля" нового Верховного Суду. Одна з головних цілей судової реформи, зазначив він, буде невідворотність покарання за корупційні злочини.

"Внаслідок судової реформи боротьба з корупцією вже нікому не буде нагадувати спортивну риболовлю - "зловили, показали, відпустили". Ключове слово буде - "посадили"!" - пообіцяв президент.

Порошенко зазначив, що якби Верховна Рада України вчасно підтримала його проект змін до Конституції, який передбачає зняття недоторканності з народних депутатів і суддів, високопоставлені корупціонери вже зараз не мали б можливості тікати за межі країни.

При цьому, на думку Порошенка, позитивні зміни почалися вже у всіх правоохоронних органах, і коефіцієнт їх корисної дії зростає. "Неозброєним оком видно, що сьогоднішня прокуратура працює краще вчорашньої ... Що СБУ зараз ефективніша, ніж будь-коли раніше. Що патрульна поліція заслужено користується високою довірою з боку людей", - заявив він.

Як відомо, у червні Порошенко підписав закон про зміни до Конституції в частині правосуддя, в липні - закон про судоустрій і статус суддів.

Нове законодавство передбачає, що замість Вищої ради юстиції в Україні з'явиться Вища рада правосуддя і її повноваження будуть ширші. Рада у складі 21 члена звільнятиме суддів з посади, переводитиме їх в інший суд, даватиме згоду на затримання чи арешт судді і так далі.

Скасовується процедура призначення суддів президентом на п'ятирічний термін. Також ліквідовуються вищі спеціалізовані суди та створюється касаційна інстанція, яка гарантує захист права на справедливість громадянину України.

До Вищої ради правосуддя повинна буде входити громадська рада. Крім цього, передбачається поступове підвищення окладу суддів до 30, 50 і 75 мінімальних заробітних плат в залежності від рівня суду.

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...

Це може здивувати! Які професії значно підвищують ризик деменції - дослідження

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:30

Вчені дійшли висновку, що рутинна робота може сприяти погіршенню когнітивних здібностей і навіть стати передумовою розвитку деменції через невисокий рівень мозкової стимуляції під час професійної діяльності. Про результати дослідження пише CNN, переда...