За "лазерні прориви": Стало відомо, хто отримав Нобелівську премію з фізики (відео)

Нобелівську премію з фізики у 2018 році присудили Артуру Ешкіну за оптичний пінцет і його застосування в області біології, Жерару Муру і Донні Стрікленд за розробку методу генерації високоінтенсивних ультракоротких оптичних імпульсів, повідомляють Патріоти України.

Так, лауреати цього року “зробили революціюу лазерній фізиці”. Артур Ешкін (1922 року народження) винайшов оптичні пінцети, які захоплюють мікроскопічні частинки (атоми, віруси і інші живі клітини) за допомогою лазерних променів.

У розробці, фактично, лазерне світло штовхає дрібні частинки в напрямку центра променя і утримує їх там, при цьому не завдаючи шкоди. В даний час "оптичний пінцет" широко використовується в біологічних дослідженнях.

Жерар Муру і Донна Стрікленд проклали шлях до найкоротших і найбільш інтенсивних лазерних імпульсів створених людством. Їх винаходи використовуються в мільйонах офтальмологічних операцій, що робляться щороку в усьому світі.

Саме вони визначають обличчя сьогоднішньої лазерної хірургії ока. Революційна наукова робота Муру і Стрикланд по генерації ультракоротких імпульсів була опублікована ще в 1985 році і була частиною кандидатської дисертації Донни Стрикланд.

Донна стала третьою в історії жінкою, яка отримала Нобелівську премію з фізики. У телефонній розмові з Нобелівським комітетом вона розповіла, що приголомшена цією "божевільною" новиною. Її колега відмовився від інтерв'ю,і сказав, що "дуже зайнятий роботою над черговою науковою статтею".

Цього року розмір премії становить 9 мільйонів крон (трохи менше 1 мільйона доларів США за поточним курсом). Фінансування, яке йде за Нобелівською премією не є фіксованим - сума визначається відсотками з рахунку Альфреда Нобеля, і тому постійно коливається. Історичного максимуму винагорода сягнула в 2007 році, склавши близько 1,56 мільйона доларів. У 2012 році фонд зменшив виплати на 20%, щоб уникнути скорочення капіталу.

Через тромбоз? AstraZeneca вилучає вакцину проти Covid-19 в усьому світі

середа, 8 травень 2024, 17:56

Компанія AstraZeneca ініціює вилучення своєї вакцини проти коронавірусу в усьому світі. Про це повідомляє Reuters. . «Оскільки було розроблено кілька варіантів вакцин проти Covid-19, з’явився надлишок доступних оновлених вакцин», – заявили у компанії, ...

Скрепи, вони такі: У Росії депутат жорстоко побив дружину - згодом вона померла

середа, 8 травень 2024, 17:22

У лютому 2024 року московський муніципальний депутат від партії "Єдина Росія" Валерій Дьомін жорстоко побив свою дружину – Анастасію, яка також є депутаткою від тієї ж путінської партії. Тоді жінка потрапила до лікарні із забоями. Дьомін був дуже розсе...