За заклики до війни: Відомий український канал оштрафували майже на 100 тис. гривень

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 7 лютого оштрафувала український телеканал NewsOne на 96 530 грн за заклики до війни або її пропаганду і розпалювання ворожнечі. Ця сума становить 25% розміру ліцензійного збору. Канал має сплатити штраф протягом 30 днів, повідомляють Патріоти України.

Санкція штрафу призначена за результатами позапланової перевірки каналу після висловлювань ведучих і гостей ефірів NewsOne, які лунали у програмах каналу у серпні-жовтні 2018 року. Йдеться про Олену Лукаш, В'ячеслава Піховшека, Руслана Коцабу, Євгена Червоненка, Андрія Лесика, Михайла Добкіна і Дмитра Співака.

За словами члена Нацради Сергія Костинського, під час моніторингу були зафіксовані висловлювання, що містять ознаки порушення частини 1 статті 28 закону "Про інформацію" (заклики до ворожнечі та інше) і абзацу 4 частини 2 статті 6 закону "Про телебачення і радіомовлення" (заклики і пропаганда війни, розпалювання ворожнечі і ненависті).

Також Нацрада отримала лист Служби безпеки України з інформацією про поширення в ефірі NewsOne в окремих програмах висловлювань, що містять заклики до агресивних дій, і "систематичне використання кліше російської пропаганди".

За словами Костинського, аналіз тексту висловлювань, зафіксованих моніторингом Нацради, засвідчив заперечення каналом NewsOne присутності російських військ в Україні, виправдання російської агресії, формування уявлення про Україну як суб'єкт стигматизації учасників антитерористичної операції, дифамації щодо українських політиків тощо.

Представників каналу на засіданні Нацради 7 лютого не було. Крім штрафу, Нацрада також зобов'язала NewsOne протягом двох тижнів узгодити свою діяльність із вимогами чинного законодавства. Інакше до каналу можуть бути застосовані інші санкції.


"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...

Водій загинув на місці: На Чернігівщині автівка врізалася в блокпост (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:50

В Чернігівській області 27 березня водій Renault Scenic на виїзді з міста Корюківка врізався у блокпост і загинув. Про це повідомляє обласна поліція, передають Патріоти України. Зазначається, що 23-річний водій автомобіля Renault Scenic не впорався з к...