Запровадження електронного квитка в Україні: Подробиці та особливості

В транспортних засобах будуть встановлювати спеціальні турнікети та сканери.

Електронний квиток. Ілюстрація: прес-центр МІУ

Сьогодні, 17 січня, народні депутати проголосували за закон, який передбачає впровадження в Україні електронної оплати проїзду, в тому числі електронного квитка, у міському та приміському пасажирському транспорті. "За" - 265 голосів. Пільговики отримають електронні квитки безкоштовно. Це передбачено змінами, які внесли під час підготовки документа до другого читання. Про це пише УНІАН, повідомляють Патріоти України.

"Схвалення ряду поправок депутатів сприятиме впровадженню автоматизованої системи обліку оплати проїзду і електронних квитків не тільки в міському пасажирському транспорті, а й в міжміському і приміському транспорті згідно з рішеннями місцевих держадміністрацій", - сказав нардеп Іван Васюник, представляючи законопроект під час парламентського засідання.

Місцеві органи влади невдовзі матимуть повноваження впроваджувати автоматизовані системи оплати проїзду в міському транспорті незалежно від форм власності та самостійно визначати порядок їхнього функціонування. Також електронна система оплати проїзду повинна підвищити прибутковість державного транспорту і, як наслідок, привести до скорочення потреби бюджетного фінансування.

Розробники законопроекту сподіваються, що впровадження електронного квитка сприятиме підвищенню прозорості обліку фактично наданих послуг з перевезення пільгових та інших категорій пасажирів, унеможливленню використання фальшивих проїзних документів, зменшення експлуатаційних витрат перевізників на організацію і контроль збору виручки.

Задля впровадження автоматизованих систем оплати проїзду в транспортних засобах будуть встановлювати спеціальні турнікети та сканери. Оплатити проїзд можна буде як спеціальною проїзною електронною карткою, так і банківською карткою. Усе залежатиме від того, яку саме систему оберуть перевізники. Зазначимо, що подібна система діє в київському метро, де можна розрахуватися за проїзд електронним проїзним (який можна постійно поповнювати коштами) та банківською карткою.

Раніше радник міністра інфраструктури Яника Мірило відзначала, що вартість впровадження єдиної автоматизованої системи оплати проїзду в міському пасажирському транспорті у великому українському місті становить близько 10-15 млн євро.

Австралійські генетики дізналися, чому одні люди хворіють на рак, а інші ні

субота, 20 квітень 2024, 3:25

Рак є серйозним і поширеним захворюванням, що забирає мільйони життів щороку. Але вчені наблизилися ближче до розгадки причин його виникнення і створення нових ліків. В австралійському Університеті Фліндерса група дослідників зробила відкриття в галузі...

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...