Завтра починається Великий піст: Що можна робити, а чого не варто - роз'яснення пастиря

З початком Великого посту люди починають задумуватись над тим, що можна, а чого не можна робити під час постування.

На сім тижнів православним слід утриматися від розваг, скоромної їжі, грішних помислів і вчинків. Але пам'ятайте - не потрібно зводити пост суто до дієти. Головне - очиститися духовно: уникати сварок і "темних" думок. Детальніше про це розповів архієпископ Сумський і Охтирський, інформують Патріоти України.

- У чому суть Великого посту?

- Великий піст призначений в першу чергу для вдосконалення духовно-моральної природи людини. Значна частина тих, хто поститься часто сприймають піст тільки як утримання від скоромної їжі. Вони забувають про духовний піст, без якого пост перетворюється в дієту.

Стриманість у їжі - важлива, але це не мета посту. Суть в тому, щоб через стриманість у їжі врівноважити плотські і духовні потреби нашої людської природи. Нас долають гріховні навички. В першу чергу ті, що на язиці. Це і гордість, і марнославство, і обжерливість, смуток, печаль, пияцтво, наркоманія, заздрість, хтива пристрасть. У пості нам важливо вгамовувати нашу тілесну природу.

ШЛЮБИ НЕ УКЛАДАЮТЬ

- Що можна робити, а чого не можна під час Великого посту?

- Коли ми входимо в піст, потрібна правильна мотивація. Обов'язково читати Святе Письмо. Необхідно обмежити себе в перегляді телевізійних розважальних програм. Це стосується і розважальної музики. Рекомендується дивитися релігійні канали та слухати церковну музику.

- Чи можна в пост їсти солодке?

- Цілком можна. Ну звичайно, не пересичуватися. Ми чай-то п'ємо з цукром.

- Як часто причащатися в піст?

- Рекомендується причащатися хоча б один раз на тиждень протягом усього Великого посту. Якщо є можливість, можна і частіше.

- У чому суть таїнства соборування в піст?

- Це таїнство приймають люди, які хворіють. Є традиція соборуватись (хоча б раз) під час Великого посту.

- Можна вживати мідії, креветки, кальмари і інші морські продукти?

- Морепродукти цілком припустимі.

- В піст укладають шлюби, грають весілля, хрестять дітей?

- В пости християни шлюби не укладають і весілля не грають. Шлюби в будь-який піст (не тільки в Великий) церква не вінчає. А також у вівторок і четвер, напередодні пісних днів. З приводу хрещення заборони немає.

- Потрібно залучати дітей до посту? В якому віці?

- Дітей поступово треба долучати до посту. Привчати дитину їсти Нескоромну їжу. Якщо їй давали три цукерки, в піст можна одну. Так вона відчуває, що бере участь у пості. З п'яти років дитини можна привчати до посту ... Головне - вчити молитві, сповідатися і причащатися.

СОЛДАТИ ПОСТУ НЕ ДОТРИМУЮТЬСЯ

- Як постити вагітним жінкам?

- За порадою лікаря. Якщо жінка народить навіть в Страсну седмицю, то вона споживає м'ясо. Їй необхідно підкріпити свої сили.

- Для кого ще є послаблення в пості?

- Для військових, хворих, подорожуючих, тих, хто важко працює фізично, а також для студентів. Перед початком посту вони повинні отримати благословення священика.

- Для хворих (у яких діабет, виразка шлунка) існують послаблення в пості?

- Ці люди повинні узгодити свій пост з лікарем. І чинити так, як скаже лікар.

- Люди, які закликають брати участь в мітингах, акціях протесту - під час посту це допустимо?

- Церква не підтримує мітинги, якими люди закликають до хуліганських дій.

- Як бути солдату, який змушений захищати себе, вбиваючи інших?

- Солдат посту не дотримується.

ВАЖЛИВО

Що не можна їсти ...

Не дозволяється вживати м'ясо і будь-які м'ясопродукти, в тому числі птицю, яйця, молоко і молочні продукти - вершкове масло, сметану, сир, кефір, сири, йогурт та інше. Не можна вживати страви, куди ці продукти входять в якості компонентів, наприклад майонез.

Риба і рибні продукти, як і рослинне масло, дозволені тільки в несуворі пісні дні.

Під забороною жирні солодощі, шоколад, випічка і будь-який фастфуд.

Заборонено вживати алкоголь (виключення червоне у визначені церквою дні).

... а що можна:

морську капусту;

корейські салати;

насіння;

горіхи;

макарони, в складі яких немає яєць;

борошняні вироби з борошна, води і солі;

хліб (без використання молока і яєць), прісні лаваші, кріспи; соуси (кетчуп, пісний майонез, аджика, соєвий соус, томатна паста);

бальзамічний, яблучний, столовий оцти.

КОРИСНО ЗНАТИ. ЯК ПРАВИЛЬНО ПОСТИТИ

їсти невеликими порціями 6-7 разів на добу.

Пити більше води, щоб підтримати водний баланс в організмі.

Як заміну м'ясу включити в раціон гриби, багаті білком, вітамінами D і РР, а також бобові - квасолю, сочевицю, горох, які теж є джерелом білка.

Не забувати ще про одного постачальника білка - горіхи, які містять кальцій, фосфор, цинк, селен, фолієву кислоту, вітаміни Е і А. Додатковий плюс горіхів в низькому глікемічному індексі, який захищає від стрибків цукру в крові і не дає розігратися апетиту.

Включити в раціон крупи, так як вони містять багато різних вітамінів, мінералів, мікроелементів і біологічно активних речовин.

Пам'ятати, що під час дотримання посту найбільш корисними овочами є картопля, баклажани і капуста: білокачанна, пекінська, цвітна, брюссельська, броколі і кольрабі. Їсти овочі можна в будь-якому вигляді, але чим менше теплової обробки, тим краще.

З солодкого обмежитися фруктами, сухофруктами і медом.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...