Здоба, що вбиває: У Японії кілька людей померли через рисові булочки

У Японії на Новий рік сім'ї традиційно готують овочевий бульйон, у якому варять моті.

Ілюстрація: s1.eda.ru

Двоє людей померли в Японії, кілька інших знаходяться у критичному стані після того, як подавилися традиційними рисовими булочками, повідомляють Патріоти України з посиланням на ВВС.

Так, здоба, яку називають моті (мочі або моті), це кругла булочка, виготовлена з м'якого і клейкого рису.

Спочатку рис пропарюють, а потім подрібнюють і розтирають. З отриманої клейкої рисової маси потім формуються моті, які випікають або відварюють.

Як вони вбивають?

Булочки моті - клейкі і липкі. З огляду на те, що вони трохи більше, ніж на один укус, їх потрібно добре пережовувати перед ковтанням.

Всі, кому важко розжувати рисове тісто належним чином, наприклад діти або люди похилого віку, скажуть, що моті важко їсти.

Якщо не жувати, а просто проковтнути таку булочку, клейка моті застрягне в горлі - і може викликати удушення.

За даними японських ЗМІ, 90% які звернулися у лікарню зі скаргами на удушення від новорічної страви - це люди у віці від 65 років.

Як безпечно їсти моті?

Жувати, жувати і ще раз жувати. Якщо це неможливо, то рисові булочки потрібно нарізати на дрібні шматочки.

Щорічно влада публікує попередження під час новорічних свят, які радять дітям і людям похилого віку їсти моті тільки порізаними на дрібні шматочки.

І все ж, незважаючи на попередження щорічно, це блюдо викликає кілька смертей.

У 2014-2015 роках кількість жертв досягло дев'яти. У 2016 році від моті померла одна людина, а в минулому році загинуло двоє людей.

Підтримка Windows 10 припиниться у жовтні: Стало відомо, які альтернативи

субота, 13 вересень 2025, 18:38

Microsoft 14 жовтня припиняє активну підтримку Windows 10 - безплатних оновлень, патчів безпеки та нових функцій більше не буде. Комп'ютери на Windows 10 продовжать працювати, тож користувачам варто обрати один із кількох сценаріїв - паніки тут немає, ...

Регіональна кухня кидає виклик за первісність загальнонаціональній: "Тушений гурок" визнано надбанням нематеріальної культурної спадщини Чернігівщини

субота, 13 вересень 2025, 18:26

Сіверщина, як і більшість історичних земель. України впродовж століть напрацювала притаманні саме тутешнім мешканцям рецепти загальнонаціональних страв, як той же борщ. Однак при цьому ще має смоколики, які придумали саме тут, або перед усім тут поширені