Жіночі обличчя донбаської війни: амазонки з добровольчих батальйонів (фотофакти)

Жінки-добровольці не тільки надихали чоловіків на подвиги, але й самі стали справжніми героїнями.

Яна Зінкевич. Фото: соцмережі.

Нещодавно вони були студентками, держслужбовцями, продавщицями, домогосподарками. А зараз розбираються в зброї, маскуванні і видах поранень. На передових позиціях в зоні АТО з автоматами, гвинтівками і аптечками українські жінки, що прийшли в добровольчі батальйони, окриляли чоловіків на подвиги. І чимало подвигів вершили самі, передають Патріоти України з посиланням на donbass.ua.

Командир знаменитого медичного батальйону "Госпітальєри" Яна Зінкевич, родом з Рівненської області, пішла на фронт в 18 років. І створила першу військово-медичну службу "Правого сектора", через яку з початку війни пройшло понад 350 осіб.

Яна побувала в пеклі Пісок, Дебальцевого і Саур-Могили, але біда підстерегла її в тилу - на трасі Дніпропетровськ-Павлоград. Жахлива аварія, важкі травми, лікування в Ізраїлі, повернення.

Сьогодні стало відомо, що Яна знову прилетіла до Ізраїлю, де їй належить пройти вже другий етап реабілітації ( «вертикалізація») - досить складний. Ізраїльські лікарі буду «ставити» Яну на ноги. У своїх прогнозах вони дуже обережні. Ніхто не може сказати, скільки займе курс реабілітації за часом і яким буде результат, але головне, що шанс є. Можливо, функції опорно-рухового апарату до кінця відновити не вдасться. Але вона вірить в краще. Як і в нашу Перемогу.

Марія Чашка (позивний "Калина") - колишній депутат Тернопільської обласної ради, екс-глава апарату обласної адміністрації. З лютого 2015-го вона воює в складі підрозділу "Карпатська Січ", який обороняє позиції на підступах до Донецька.

"В країні - війна. На нашу державу напали. Як можна сидіти вдома і чекати поки тебе завоюють? - дивується вона питанню про те, навіщо вирушила на фронт. - Незабаром зрозуміла, що стріляти з кулемета або з РПГ не складніше, ніж керувати фракцією в облраді ... Коли перший раз потрапила під обстріл з мінометів - було страшно.

Так, взагалі, страшно кожен раз, коли виходиш на бойову позицію і розумієш, що біля вуха свистять кулі, і ти не знаєш, в який момент що може статися. Але важливо не те - боїшся ти чи ні. Важливо те, що в тебе перемагає: ідея, за яку ти йдеш, або інстинкт виживання, тобто фізичне. Якщо дух перемагає страх, то все в порядку".

Одні проблеми! ТОП-10 популярних авто, які не проїдуть без поломок навіть 160 тисяч км

п’ятниця, 20 вересень 2024, 23:40

Придбання автомобіля є серйозним фінансовим рішенням, особливо в умовах війни та постійного зростання цін. Надійність машини, що надасть змогу заощадити на ремонті є одним з ключових факторів при її виборі, передають Патріоти України. Експерт в галузі ...

Батько трьох дітей повернувся з Польщі та відмовився від мобілізації: Який вирок виніс суд

п’ятниця, 20 вересень 2024, 21:30

В Україні до 3 років позбавлення волі засудили чоловіка, який отримав повістку, проте відмовився від мобілізації. На суді він стверджував, що має хронічні захворювання і не може воювати. Про це йдеться у вироку Білопільського районного суду Сумської об...