Зіткнення буде нищівним: Чумацький шлях зіштовхнеться з сусідньою галактикою, - вчені

Здавалося б пошарпаних сімейних бюджетів після Новго Року і новин про наближення нової ядерної гонки достатньо, щоб зіпсувати святковий настрій на початку 2019 року. Але астрономи підкинулі дров у вогонь і оголосили, що сусідня галактика обов'язково зіштовхнеться з Чумацьким шляхом, після чого наша Сонячна система потрапить у космічну вирву, пише The Guardian, повідомляють Патріоти України.

Зловісне відкриття було зроблене на основі комп'ютерної симуляції руху карликової галактики під назвою Велика Магелланова хмара. Вона - одна з багатьох галактик-супутників, які обертаються навколо Чумацького шляху. Як виявилося, замість того, щоб рухатися по орбіті на безпечній відстані чи відірватися від гравітаційного поля нашої галактики, Великій Магеллановій хмарі судилося врізатися в неї. Наразі вона розташована на відстані приблизно 163 тисяч світлових років від нашої галактики.

Вона рухалася зі швидкістю 400 кілометрів на секунду вглиб Всесвіту. Але симуляція астрофізиків з Університету Дархама виявила, що Велика Магелланова хмара сповільнилася і розвернулася в бік Чумацького шляху. Тож зіткнення галактик відбудеться приблизно через 2,5 мільярди років. Хоч вірогібність зіткнення зірок і планет мала, удар цілої галактики, маса якої в 250 мільярдів разів перевищує масу Сонця, стане нищівним. "Весь Чумацький шлях здригнеться. А ціла Сонячна система може вилетіти у відкритий космос", - сказав директор Інституту обчислювальної комології Карлос Френк.

"Якщо це дійсно станеться, я не бачу можливості для наших нащадків пережити таке", - додав він. У свою чергу вчений Маріуш Каутун підрахував, що вірогідність того, що Сонячна система після зіткнення полишить Чумацький шлях дуже мала. За його підрахунками, шанси, що це станеться, не перевищують 1-3%.

Є певна тенденція: Чому українські біженці повертаються з-за кордону - дослідження

четвер, 28 березень 2024, 9:59

Українські біженці повертаються з-за кордону з різних причин. Найчастіше - з емоційних, але є й інші важливі чинники, передають Патріоти України. Як вибір країни та рівень доходів українців впливає їхнє на рішення повернутися до України, РБК-Україна ро...

Донечці ветерана АТО потрібна допомога! Оголошено збір на реабілітацію Лізи (фото)

четвер, 28 березень 2024, 9:50

"Доброго дня, дорогі патріоти та чуйні серця! Багато з вас знають нашу родину та нашу історію. Вже 12 років в нашій сімʼї зростає прекрасна та життєрадісна донечка Ліза, та, на жаль, через тяжкі пологи вона отримала діагноз ДЦП", - написала у редакцію ...