"Зона запустіння і фрагменти доріжок, які ведуть в нікуди", - блогер про життя в окупованому Луганську (фото)

Про те, що нині відбувається в окупованому місті.

Ілюстрація: ЖЖ

Дозвілля - зазвичай питання мирного життя і мирного часу. Зараз, коли життя в Луганську дещо нормалізувалося і почало набувати рис буденності, виявилося, що до питань дозвілля тепер слід підходити зовсім по-іншому, шукати альтернативи або просто виходити з того "нічого", яке є в місті, пише у своєму блозі Яна Вікторова, повідомляють Патріоти України, і продовжує:

А вибір відпочинку з сім'єю і дитиною в межах нашої "резервації" дійсно не великий. Ось кілька варіантів.

Парк 1-го Травня

Парк на всі часи. У фотоальбомі кожної сім'ї є знімки різних років з цього парку: із танцмайданчика, каруселей, зоопарку та його тінистих алей.

Щоправда, ремонтні роботи та муніципальні кошти чомусь оминають ці улюблені місця відпочинку вже давно. До дати відкриття (зазвичай це 1 травня) фарбують старі, ще радянські гойдалки, але від цього новим чи хоча б оновленим парк не виглядає вже давно.

ЛуганськImage copyright YANA VICTOROVA Вибір дозвілля у Луганську тепер не великий

Власне весь парк можна розділити на кілька зон: атракціони ще радянського періоду - колесо огляду, "Ромашка" та інші, зоопарк, пивні й чебуречні майданчики.

І зона запустіння, де є залишки дитячих майданчиків, але без лавок, є фрагменти доріжок, які йдуть в нікуди. І все.

До літа 2014 року парк виглядав набагато жвавішим. Кожні кілька метрів були літні майданчики, куди заходили поїсти чебуреки і випити пива, запрошували на побачення і зустрічалися з друзями.

Зараз кількість літніх майданчиків красномовно свідчить про платоспроможність городян. Хоча, варто сказати, що атракціони для дитини зовсім недорогі - від 20 до 40 рублів.

Чебуреки - 50 рублів за штуку, стільки ж коштує солодка вата. Найдорожчий атракціон парку - мотузковий лабіринт: 200 рублів коштує нижня секція і 300 рублів верхня. Бюджетно, скромно і нудно.

Озеро "Вісімка"

Було собі нічиє озерце в межах міста, у якого раптом виявився власник. І як годиться власнику, насолоджуватися озером на самоті він не став.

Поставив альтанки, встановив паркан і став здавати все в оренду. Вхід - 100 рублів з людини.

Все інше платно і за бажанням - орендувати альтанку або поїсти у кухаря з Італії. Саме озеро не зовсім для плавання - так, помилуватися на воду, але варіантів інших в "республіці" все одно не багато.

Але через ціни часто їздити туди купатися простий городянин не зможе.

Дитячі майданчики

дитячий майданчикImage copyright YANA VICTOROVA

Нових дитячих майданчиків такого масштабу в місті лише два - біля місцевого "Будинку уряду" і навпроти "СБУ" - в Парку дружби народів.

Раніше я б здивувалася, що люди охоче везуть дітей через все місто, щоб пограти в піску, покататися з гірок і полазити в невигадливих лабіринтах.

Причин такої батьківської невтомності кілька. По-перше, майданчики безкоштовні, а по-друге, провести час з дитиною в місті більше ніде.

Ходити кожні вихідні в Парк 1-го Травня - дорого й одноманітно, дитячі майданчики у дворах - в стадії руйнування і розпилюються на метал.

Парк в селищі Ювілейному

Це якраз родзинка нашої історії. Парк новий, з новими гірками, зоопарком і атракціонами.

Але дістатися до цього парку в режимі роботи міського транспорту до 19:00 - ціла подія.

Щоб доїхати в цей парк зі сходу міста, потрібно витратити півтори години на дорогу в один бік. Сказати, щоб це було зручно, не можу. Особливо з дитиною.

Санаторій "Шахтарські зорі" в Ровеньках

Один день відпочинку за профспілковою путівкою з проживанням і харчуванням коштує 205 рублів, лікувальні процедури обираються за прайсом.

За літо на базі санаторію планують оздоровити 80 людей - членів профспілки.

ЛуганськImage copyright YANA VICTOROVA "Непарадний" бік Луганська

Дитячі ігрові комплекси "Нетандія"

У Луганську таких зон відпочинку два - в торгових центрах "Атріум" і "Аврора".

Місце відпочинку для довгої мокрої зими й тугого батьківського гаманця. Атракціони по одній-дві хвилини коштують 20-40 рублів.

Можете уявити, скільки коштуватиме година-дві відпочинку з дитиною. Загалом-то непогано і цікаво, але дуже вже дорого. Частим таке дозвілля не назвеш.

Для економного відпочинку з дитиною є міські вулиці й піші прогулянки, які не коштують нічого. Але міські фонтани працюють лише на міські свята.

Життя в місті завмирає після 17:00. Подекуди є платні батути і надувні лабіринти. Але якось дуже вже яскраво на фоні міського запустіння виглядають ці яскраві батути, мета яких - збагачення їхніх власників.

Бронювання від мобілізації подовжено для ще однієї категорії військовозобов'язаних: Що варто знати

понеділок, 6 травень 2024, 13:22

Кабінет міністрів подовжив на місяць термін дії відстрочки від призову для працівників "Укрзалізниці". Про це йдеться в постанові уряду № 492 від 3 травня "Деякі питання бронювання військовозобов’язаних працівників залізничного транспорту", передають ...

Кабмін внесе зміни в правила перетину кордону через новий закон про мобілізацію: Кого зачепить

понеділок, 6 травень 2024, 12:50

У зв'язку з новим законом про мобілізацію в Україні, який набуде чинності 18 травня 2024 року, Кабінет міністрів внесе зміни до правил перетину кордону. Зокрема, вони стосуватимуться осіб, які мають право на відстрочку. Про це 6 травня повідомив речник...