Держслужба експортного контролю гальмує завезення дронів для ЗСУ

кому, - війна, а кому - ...

Українські благодійні фонди та волонтери зіткнулися із проблемою завезення цивільних дронів в Україну через бюрократичні перепони. Волонтери наголошують: навіть під час війни в цьому процесі закладена корупційна схема.

Про це виданню “Українська правда” розповіла волонтерка та керівниця Центру підтримки аеророзвідки Марія Берлінська.

За словами волонтерів, купити цивільний безпілотник іноземного виробництва в Україні можна лише в ліцензованого постачальника, а для його “білого” завезення потрібно отримати ліцензію в Державній службі експортного контролю.

Якщо ж волонтери купують цивільний БПЛА закордоном самостійно – при ввезені в Україну вони мусять надати гарантійні листи від військових частин чи військово-цивільних адміністрацій, що видаються на благодійні фонди.

Ця історія почалась з того, що у вересні ми везли чергову велику партію дронів моделі DJI Mavic 3 для фронту (більш ніж півтисячі). Дрони везли через Польщу, і якщо до цього проблем не було, то цього разу поляки не поспішали оформити вантаж призначаючи додаткові перевірки – на предмет чи не є ці дрони подвійного призначення“, – каже Марія.

Представники польскої митниці у неформальній розмові пояснили волонтеру, що у Польщі ці дрони не вважають товаром подвійного призначення. Вони мають статус цивільної техніки в законодавстві США та ЄС, але в Україні такі дрони вважають товаром подвійного призначення. І саме тому польська митниця вирішила провести додаткові перевірки.

І на цьому перешкоди не закінчуються. Після завезення БПЛА волонтери матимуть ще одну проблему: щоб роздати більше 500 дронів волонтерам потрібно взяти гарантійні листи від військових частин або ВЦА. Подібна бюрократична процедура вимагає великих зусиль та багато часу, що критично впливає на швидкість надходження дронів до війська.

Навіть якщо видавати по 5 дронів в кожну військову частину – треба зібрати більше 100 гарантійних листів“, – каже волонтер.

Через чисельні бюрократичні перепони, що шкодять роботі благодійних організацій, волонтери попросили ДСЕК привести українське законодавство у відповідність до європейського, проте це не дало бажаних результатів.

Марія та інші представники волонтерського руху близько десяти разів контактували з головою ДСЕК Олександром Павліченком. Той, за словами волонтерів, всіляко переконував їх, що не треба знімати обмеження, бо вони ні на що не впливають.

Потім волонтери написали офіційний лист до ДСЕК, але отримали формальну відписку.

Згодом волонтерській організації Марії запропонували отримати ліцензію спецекспортера з правом завезення товарів військового та подвійного призначення “як у Повернись живим“, аби закрити проблему.

“Почекайте, по-перше, ПЖ займається не лише цивільними дронами, зрозуміло для чого їм ліцензія спецекспортера. По-друге, справа не в тому щоб дати нам ліцензію і ми замовчимо. Це проблема ВСІХ, волонтерів, тисячі людей забезпечують фронт і тому ми хочемо вирішити питання системно, а не лише для себе”, – каже Марія.

За її словами, ДСЕК фактично закрив ринок дронів у країні, яка воює. Адже навіть цивільні дрони можна ввезти лише з ліцензією.

За цих кілька місяців мені неодноразово казали: не будь наївною, тобі не вдасться нічого змінити. Ці ліцензії продаються за гроші, невже ти не розумієш які там схеми, які кошти крутяться на ліцензуванні, особливо під час війни?“, – заявила Марія.

Волонтери вирішили створити звернення до державних органів про спрощення процедури завезення безпілотників в Україну.


Джерело

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Відповзав зі спущеними штанами: Пікантне поранення окупанта перетворило його на справжнє посміховисько (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:34

Російський загарбник несподівано для самого себе здобув перемогу у конкурсі на найпікантніше поранення, в якому навіть не планував брати участь. Такий вердикт винесли користувачі соцмереж після публікації українськими військовими відео, на якому окупан...

"Демілітаризувала" власна ППО: Біля Севастополя впав російський військовий літак (фото, відео)

четвер, 28 березень 2024, 23:23

Біля окупованого Севастополя впав російський літак, за даними окупантів, це міг бути Су-35. Про це повідомили місцеві пабліки, які зафіксували падіння палаючого літака і пілота, який катапультувався, передають Патріоти України. "Російське ППО як крок д...