1600 нових танків для армії агресора: Чому забаганки Путіна - дешева клоунада

На тлі постачання союзниками важкої техніки Україні, кремлівський очільник вирішив заспокоїти своїх «граждан», мовляв, ми все одно наклепаємо більше

Днями кремлівський диктатор озвучив свої чергові фантазії: «росія у найближчі три роки має намір виробити та модернізувати загалом понад 1600 танків. Таким чином загальна кількість танків російської армії буде перевищувати втричі кількість танків ЗСУ, яким підбурювачі (тобто, антипутінська коаліція у форматі «Рамштайн», – Ред.) планують спрямувати понад 400 одиниць».

Зі свого боку мусимо зробити кілька важливих ремарок:

  • по-перше, точна кількість танків, яку передадуть Україні партнери – невідома, тобто може бути набагато більше. Наприклад, та ж Німеччина спершу узгодила поставити 14 Leopard 2, а по факту передала 18;
  • по-друге, згадуючи про понад 400 танків для ЗСУ, путін вирішив за краще промовчати, що більша частина з них – це не просто модернізовані радянські (хоча й такі є, як от польський основний бойовий танк PT-91 Twardy, розроблений на базі радянського Т-72М1, – Ред.), а саме сучасні – британські Challenger 2, французькі AMX-10 RC, американські Abrams та вже згадані німецькі Leopard 2;
  • по-третє, на сьогодні 1600 танків, стверджують експерти, – це не до снаги російському ВПК (про це йтиметься нижче);
  • по-четверте, «гучна» заява путіна пролунала на значно менш гучному тлі, а саме: рф розконсервовує старе радянське «залізо» 40-х років – танки Т-54/Т-55.

Останню новину вже встигли прокоментувати очільники оборонних відомств України та США:

Ллойд Остін: «Українці завдали росіянам значних втрат, і ті виснажили свої запаси бронетехніки так, як ніхто ніколи не міг собі уявити. Тепер ми бачимо, як рф розконсервовує танки Т-54 і Т-55».

Олексій Рєзніков: «Схоже, що Abrams, Leopard і Challenger тепер мають бути дуже наляканими».

«Лисі» та іржаві «трактори»: Т-54 і Т-55 можна вивести з ладу звичайною протитанковою гранатою

Вперше про те, що росіяни перекидають згадані танки у невідомому напрямку – імовірно, в Україну – повідомила 22 березня група розслідувачів Conflict Intelligence Team.

За інформацією аналітиків, ешелон з технікою вирушив із міста Арсеньєв Приморського краю, де розміщена 1295-та центральна база резерву та зберігання танків. На фото аналітики розпізнали радянські середні танки сімейства Т-54/55. В одному ешелоні були й давні моделі Т-54, і машини, які можуть бути пізнішими моделями.

Розслідувачі зазначають, що зняття зі зберігання Т-54/55 зафіксовано ними вперше.

«До цього з бази зберігання танків у місті Арсеньєв Приморського краю рф вже вивозилася техніка, але то були танки Т-62, бойова цінність яких, до речі, також доходить до нуля».

Серед недоліків танків Т-54 і Т-55 – відсутність далекомірів, балістичних обчислювачів, систем управління вогнем, примітивні приціли та неповноцінна стабілізація зброї (зокрема, у Т-54, – Ред.).

«Ми не можемо назвати можливі сфери застосування цих танків, але, у будь-якому разі, поряд зі зняттям зі зберігання БТР-50 та встановленням на МТЛБ корабельних зеніток це однозначно свідчить про серйозні проблеми із забезпеченням зс рф бронетехнікою», — вважають аналітики СІТ.

Пізніше відео перекидання танків Т-54/Т-55 опублікував військово-політичний оглядач групи «Інформаційний спротив» Олександр Коваленко.

«Той самий випадок, коли 10 років розповідають про Т-14 (йдеться про дослідний російський бойовий танк «Армата», який у рф називають «суперзброєю» для війни з НАТО, – Ред.), а через рік війни відправляють в зону бойових дій Т-54, прийнятий на озброєння в 1946-му» – іронізує військовий експерт.

На час свого прийняття на озброєння Т-54/Т-55 мали чимало плюсів, але, за словами пана Коваленка, зараз говорити що-небудь про технічну і технологічну відповідність цих танків сучасним вимогам війни просто язик не повертається.

«Нині російська пропаганда намагається вихваляти застарілі радянські танки, нібито американські Abrams – ніщо у порівнянні зі сталінською силою і якістю. Але все це – повний абсурд. Ця техніка не минулого і навіть не позаминулого покоління, – наголошує пан Коваленко.

Показовим є приклад застосування Т-55 в Іраку – 26 березня 2003 року група танків Т-55 Enigma (іракська модернізація Т-55) спробувала здійснити прорив з Басри та зіткнулася з кількома британськими танками Challenger 2. Як гадаєте, хто переміг? Звісно, що Challenger 2. Більш того, танковий бій закінчився з рахунком 15:0 на користь «бритів».

«Розглядати ці танки як активну бойову одиницю досить нераціонально та нелогічно. Особливо, коли ми бачимо, як Україна починає отримувати від партнерів сучасні Leopard-2 та Challenger-2. Зрештою, Т-54/Т-55 немає сенсу порівнювати з Т-64, Т-72 або Т-80, бо це дуже-дуже старі та неефективні танки», – додав оглядач групи «Інформаційний спротив».

Наприклад, ці танки озброєні 100-мм гарматою, яка не в змозі ефективно вражати не те, що сучасні танки – швидше за все, не по зубах гарматі стануть й деякі сучасні важкі бронемашини.

Також залишається відкритим питання щодо наявності достатньої кількості боєприпасів на цю техніку. Олександр Коваленко запевняє, що снарядів у росії недостатньо, ба більше, вони «застарі» для ефективної роботи в бою: «А вам відомо, скільки на складах і центрах зберігання рф для Т-54/55 пострілів КБС БР-412, ФС Ф-412, ну або хоча б гіпотетичний 3УБК4/4М? Які їх фактичні характеристики після 50 років зберігання?»

Тим часом військовий експерт Олексій Гетьман звертає увагу на те, що в росії давно вже почали розконсервувати те, що вони мали.

«Спочатку старі танки, яким було по 30-40 років (як от Т-62, – Ред.), тепер дійшла черга до танків, яким більш як 60 років. Я думаю, що вони на цьому не зупиняться і підніматимуть, можливо, навіть Т-34, які в них ще збереглися», – вважає він.

На його думку, ці танки легко можна знищити звичайними протитанковими засобами. Тобто навіть не потрібно використовувати Javelin.

«Ці танки легко підбити звичайними протитанковими засобами, ручними протитанковими гранатометами. Вони називаються "лисі танки", тому що там не мають навісної броні, не мають систем стабілізації пострілів, далекомірів, приладів нічного бачення. Це танки, які, швидше за все, не використовуватиметься у якихось штурмових операціях. Це все-таки буде такий трактор із гарматою або просто пересувна гармата», – вважає експерт.

На Т-54/Т-55 росіяни можуть поставити радіостанцію 60-х років минулого століття – Р-105М.

«Така радіостанція була ще на той час. Тож зв'язок, можливо, у них буде. Загалом же – в порівнянні з сьогоднішньою технологічною зброєю – це, звичайно, металолом. Те, що було тоді й що є зараз – це небо і земля», – додав пан Гетьман.

Отже, цілком очевидно, що потрапивши на лінію фронту, ці старі танки відразу ж будуть знищені. Там немає ні серйозної броні, ні ефективних засобів ураження і так далі.

Втім, повернімося до того, з чого й почали – заяви путіна про 1600 танків…

Дешева клоунада: на сьогодні російський ВПК – це не виробництво, а відновлення, ремонт і модернізація

За словами Олександра Коваленка, російський ВПК деградував впродовж останніх десятиліть. А тому рф не зможе виготовити та модернізувати понад 1600 танків найближчими роками, попри обіцянку путіна.

"Військово-промисловий комплекс РФ сьогодні – це в першу чергу ремонтна база. Це не виробництво, а ремонт, відновлення та обмежена модернізація. Російський ВПК деградував десятки років. Були піар-кампанії, що вони виробляють озброєння, яке "не має аналогів у світі". Це спадок від Радянського Союзу, який вони модернізували, перефарбували. Казати, що в них сьогодні є можливості виробляти 1500-1600 танків – ні", – наголосив військовий експерт.

російський ВПК – це не виробництво, а відновлення, ремонт і модернізація
російський ВПК – це не виробництво, а відновлення, ремонт і модернізація

За його словами, в найкращі часи російський ВПК надавав армії 160-300 танків на рік.

«Але це були модернізовані танки, які знімалися з консервації та відновлювалися, тобто не нові. Або це були танки, які вже були у використанні у складі танкових підрозділів, і їх модернізували. Це танки Т-72Б3, Т-80БВМ, навіть Т-90М "Прорив". Все це знаходилося у складі армії, нічого нового не вироблялося. Серійне виробництво російських танків Т-72 і Т-80 зупинилося у 1998 році. Серійне виробництво танків Т-90 зупинилося у 2011 році. На сьогодні серійне виробництво танків відсутнє», – заявив Олександр Коваленко.

Про те, що рф має обмежені можливості з виготовлення та відновлення бронетехніки каже й головред мілітарного видання Defense Express Олег Катков: «Все, що росіяни знімають зі зберігання, всі старі танки відразу на фронт не відправляється. Танки та бронетехніку відправляють бронетанкові заводи, яких у рф небагато. Якщо говорити про спеціалізовані бронетанкові заводи, то їх лише 4 в росії, всі інші – попиляні. До того ж ті заводи, які ще працюють, не можуть працювати з великим темпом виробництва, який вимагає путін».

Крім того, росія вже давно відчуває брак трудових, кваліфікованих ресурсів. А з оголошенням «частичной мобилизации» ця проблема стала на порядок денний ще більше.

«Та й узагалі – ті економічні умови, в які загнав путінський режим рф, не дозволять вирішувати подібні завдання», – вважає військовий експерт Defense Express Валерій Рябих.

Тож заяву очільника держави-агресора слід просто сприймати як чергову маніпуляцію та банальний фейк.

«Злочинне російське керівництво чудово усвідомлює, що відбувається з їх виробництвом танків. І вони брешуть, намагаючись заспокоїти місцевих маргіналів та ура-патріотів», – додав Олександр Коваленко.

Що стосується України та західних партнерів, то такими «можливостями» рф точно не здатна нікого налякати, а от розвеселити – цілком.

«Про їх «можливості» на Заході й так прекрасно знають, а тому… Все це дешева клоунада», – резюмував військовий експерт.

Мирослав Ліскович

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Над Кримом виють сирени та лунають вибухи в різних кутках окупованого півострова

п’ятниця, 19 квітень 2024, 14:32

У тимчасово окупованому Криму вранці 19 квітня було чути вибухи. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...