А ви це знали? - 12 дивних речей, які робили наші предки (фото)

Якщо ви думаєте, що люди у минулому були менш ексцентричними, ніж нинішнє покоління, то згадайте їх моду і традиції – там знайдеться чимало дивного.

Журналісти склали невеликий список того, що наші предки вважали нормальним, і з’ясували, що сучасні люди не такі вже й дивні, передають Патріоти України з посиланням на Всвіті.

Перший і другий сон

Європейці, які жили у Середньовіччі, практикували те, що в наш час називають двофазним сном. Перший сон починався із заходом сонця і тривав приблизно до півночі, потім люди прокидалися і не спали 2-3 години. Хтось в цей час молився або читав, а інші спілкувалися з домочадцями або сусідами. Потім наставав час другого сну, який тривав до сходу сонця.

Живі будильники

Knocker-up, або людина-будильник, – це професія, яка існувала з кінця XVIII століття до 1920 року. В обов’язки таких людей входило пробудження тих, хто повинен був вирушити на роботу. «Будильники» стукали у вікна своїх клієнтів палицями або стріляли в них горохом з духової трубки. Не зовсім ясно, хто будив самих knocker-up, але є версія, що вони взагалі не лягали спати до роботи.

Сукні для хлопчиків

Починаючи з XVI століття і приблизно до 1920 року хлопчиків до певного віку (4-8 років) було прийнято одягати у сукні, і це нікого не бентежило. Ймовірно, основною причиною цього була дороговизна одягу, а сукні було легше шити на виріст. Традиція не оминула навіть сім’ю Миколи II – на фото його син царевич Олексій у сукні, схожій на ті, що носили його сестри.

Чопіни

Чопіни, також відомі як цокколі і пьянеллі, – вид взуття на платформі, висота якої могла досягати 50 см. Не дивно, що для носіння цього взуття була потрібна допомога слуг, щоб у буквальному сенсі не стати жертвою моди. Втім, носили чопіни не тільки з прагнення до краси, а ще й для того, щоб не забруднити одяг у вуличному бруді.

Кровопускання від усіх хвороб

Цей метод лікування був популярний протягом 2 000 років аж до початку XX століття. Кровопускання практикували при будь-якому захворюванні, часом завдаючи хворим більше шкоди, ніж користі, ще більше послаблюючи їх організм.

Страх перед водними процедурами

У Середньовіччі в деяких країнах вважалося, що вода приносить людині лише хвороби, а воші називали «божими перлинами». Ці переконання поділяли і монархи. Ізабелла Кастильська пишалася тим, що в своєму житті милася тільки двічі: при народженні і перед весіллям. Якось кавалер звернув увагу на її брудні руки і нігті, на що королева відповіла: "О, бачили б ви мої ноги!"

Посмертні фотографії

Ще один звичай, який у наш час виглядає якщо не моторошно, то як мінімум дуже дивно. Але в XIX столітті це був спосіб зберегти пам’ять про померлих близьких. Як правило, покійним перед фотографуванням надавали «живий» вигляд: садили у природних позах і малювали їм очі на закритих повіках – так само, як на цій фотографії.

Радіоактивні продукти і косметика

На початку XX століття радіація сприймалася людьми як виключно позитивне явище, чим не забарилися скористатися шахраї: у продажу з’явилися косметика, продукти і напої, збагачені радієм і торієм, радіоактивні сувеніри та навіть прилади для насичення води радіоактивними елементами.
На жаль, не обійшлося без жертв: атлет Ебен Байєрс випивав величезні дози напою Radithor, в результаті чого помер. «Уолл Стріт Джорнал» відреагував на цю сумну подію єхидною заміткою: «Вода з радієм відмінно йому допомагала. Доти, поки у нього не відвалилася щелепа».

Героїн як ліки від кашлю

Дивно, але 100 років тому героїн вважався нешкідливою альтернативою морфіну і продавався в аптеках як ліки від кашлю. Причому його рекомендували навіть дітям. Згодом було з’ясовано, що героїн перетворюється на морфін у печінці, і в 1924 році його використання було заборонено, проте в ФРН його можна було купити в аптеках до 1971 року.

Куріння на борту літака

Ще якихось 50-60 років тому куріння не вважалося такою вже шкідливою звичкою. Люди не відмовляли собі в цьому сумнівному задоволенні навіть під час польотів, не зважаючи на присутність інших пасажирів. Зараз куріння під час польоту повітряним транспортом заборонене, проте в ряді країн (наприклад, в Ірані) така заборона не діє.

Купальні машини

На відміну від нас, люди XVIII-XIX століття не могли просто так зайти у воду на пляжі. Їм доводилося користуватися купальними машинами – спеціальними фургонами, схожими на пляжні будиночки. Фургони завозили у воду, щоб відпочивальники могли поплавати подалі від чужих очей, причому жіночі купальні машини встановлювали в стороні від чоловічих.

Каміння в якості туалетного паперу

Чим тільки не користувалися люди до появи туалетного паперу! У хід йшло листя рослин, кукурудзяні качани, кокосова шкаралупа, овеча шерсть і тканина (для тих, хто міг собі це дозволити), палиця з губкою або просто вода. Але жителі Стародавньої Греції здивували нас більше всіх: вони у гігієнічних цілях користувалися камінням, галькою або черепками від розбитого посуду.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...