Аби примусити виконувати свої умови, Росія вбиватиме Україну і далі, - військовий експерт (відео)

Експерт про невиконуваність Мінських угод і загострення на Донбасі.

Михайло Самусь про невиконуваність Мінських угод і загострення на Донбасі

Україна на сьогоднішній день має декілька варіантів дій щодо Мінських домовленостей: або виходити з них, або домагатися їх змін та модернізації, передають Патріоти України. У поточному ж вигляді домовленості не можуть бути виконані. Росія ж надалі чинитиме тиск на Україну на Донбасі, вбиваючи наших солдатів. Про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів воєнний експерт, заступник директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння МИХАЙЛО САМУСЬ, коментуючи чергове загострення на Донбасі.

- Леонід Кравчук заявив, що консультації в ТКГ триватимуть лише у разі, якщо матимуть практичний сенс. Чи доцільно ще якісь консультації проводити?

- Насправді Мінські домовленості – це угоди, які втратили взагалі свій сенс у 2015 році. Після того правовий сенс існування цих домовленостей дуже сумнівний. З цього виходить і ефективність ТКГ та інших переговорів, які відбуваються протягом оцих років.

В України є декілька варіантів дій: або виходити з Мінських домовленостей, або домагатися їх змін та модернізації. Все, що відбувається на переговорних майданчиках - це наслідки того, що ми підписали в 2014-2015 роках і намагаємося утриматися в цьому форматі. Із правової точки зору цей формат є нікчемним, він не може ні до чого призвести з точки зору ефективності.

- Якщо цей формат нікчемний, то що нам робити далі? Взагалі відмовитися від будь-яких перемовин чи як?

- Можливо, треба просто підписати новий документ. Звісно, Росія на це ніколи не піде, оскільки Мінські домовленості абсолютно відповідають її інтересам. За рахунок реалізації Мінських домовленостей вона фактично може створити суверенну державу на території України. При чому, повністю під контролем Москви і таким чином руйнувати Україну зсередини. Ми це абсолютно розуміємо.

Звісно, що є варіант модернізації Мінських домовленостей. Він насправді можливий, але виключно за участі наших західних партнерів. Я сподіваюся, що і США братимуть участь у тому, щоб примусити Росію змінити підхід до Мінських домовленостей і прийти до того алгоритму, на якому наполягає Україна. Спочатку вирішити безпекові питання, вивести війська та передати нам кордон, а вже після того вести мову про якісь політичні зміни, а, тим більше, чіпати українську Конституцію та українське законодавство.

- Цей перехід на новий формат скільки може тривати? Точно ж не місяць, правда?

- Це залежить від політичних рішень. Треба створити умови, коли Росія не зможе відмовитися від таких змін. На цей час, на жаль, немає такого пресу, немає такого механізму санкцій, який би примусив Росію піти на зміну Мінських домовленостей. Поки що не видно жодної мотивації, яка б міняла точку зору Кремля.

Їх влаштовує абсолютно все, вони можуть керувати ситуацією, загострювати ситуацію на фронті, проводити інформаційні операції. Вони можуть звинувачувати воєнну розвідку України в тому, що вони готують теракти і в Москві, і на всій території Росії тощо. Здійснюється абсолютно така ж політика, яку ми бачимо з першого дня війни. Це інформаційні операції, гібридні операції, які спрямовані на руйнацію української держави.

- На вашу думку, якщо ми вийдемо з цих консультацій та майданчиків, яка імовірність загострення на фронті найближчим часом?

- Дуже висока ймовірність того, що якщо Україна спробує змінити свою участь у Мінському форматі, а Росію до цього часу не примусять змінити своє ставлення, то вона буде використовувати загострення на фронті.

Якщо говорити прямо, Росія вбиватиме українських солдат, аби примусити Україну та її західних партнерів повернутися до того формату, який був підписаний у 2014-2015 роках.

- Наскільки серйозною може бути ця загроза? Це буде якийсь локальний обстріл чи повномасштабний наступ?

- Я впевнений, що це будуть локальні операції з максимальними жертвами з українського боку для того, щоб в українському суспільстві зросла напруга та збільшився тиск на президента Зеленського з боку громадян. Це вже відпрацьована технологія. Кожного разу, коли треба чогось домогтися від президента України на міжнародній арені, здійснюється тиск, зокрема, через інформаційний простір та нагнітання обстановки на фронті. Чим більше смертей українських солдат, тим більшим буде загострення в українському суспільстві та тиск на українську владу.

- Чи буде збройна реакція на санкції щодо Медведчука?

- Думаю, що буде багатогранна відповідь, зокрема, на фронті, в інформаційному просторі, в економічному, політичному і на міжнародній арені. Робота завжди ведеться гібридно і комплексно. Вони шукають ті проблеми, які існують у нас, і через них ведеться робота з розхитування ситуації в Україні та довкола нас.

Джерело: Апостроф
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Затримання заступника Шойгу – це негативний сигнал для нас, - Вадим Денисенко

четвер, 25 квітень 2024, 0:30

"Затримання заступника Шойгу. Чому це негативний сигнал для нас", - пише політолог Вадим Денисенко на своїй сторінці у соцмережі "Фейсбук", передають Патріоти України, та продовжує:. "1. Затримання такого рівня не могло бути проведене без погодження з ...

"Стоило мне лишь один раз вы*бать овцу… ": Іван Яковина дотепно пояснив, ким став Путін для Єльцина

четвер, 25 квітень 2024, 0:15

"Ельцин много всего хорошего хотел сделать, а в начале своего срока даже кое-что сделал. Но запомнится он тем, что буквально за руку привел Путина в свой кабинет и посадил его на трон", - пише російський опозиційний журналіст Іван Яковина на своїй стор...